Index Vakbarát Hírportál

Újabb exportkorlátozásokkal sújtja Oroszországot Washington

2021. március 17., szerda 18:22

Az Egyesült Államok kiterjesztette exportkorlátozását az Oroszországba irányuló termékekre a jelenleg bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista állítólagos megmérgezése miatt hozott gazdasági büntetőintézkedések részeként. 

A kereskedelmi tárca tájékoztatása szerint

az intézkedés célja megakadályozni Oroszországot abban, hogy „rosszindulatú" vegyi fegyveres tevékenységéhez amerikai technológiához jusson.  

Ezzel az amerikai minisztérium Navalnij állítólagos megmérgezésére utal, amiről több nyugati laboratórium is megállapította, hogy novicsok típusú hadászati idegméreggel hajtották végre.

a tárca a Közleményében ki is emelte, hogy Oroszország saját és más országok állampolgárainak életét veszélyezteti az illegális idegmérgek alkalmazásával a disszidensekkel szemben. 

Az intézkedés keretében felfüggesztették a korábbi korlátozások alá nem tartozó szoftverek és technológiák, valamint a már Oroszországba exportált eszközök karbantartásához és javításához szükséges alkatrészek kivitelét. 

Az exportkorlátozás alól mentesítettek szeptember 1-ig több eszközt, köztük a repüléshez és kereskedelmi űrhajózáshoz szükséges termékeket – írja aMoscow Times

Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta ez az második intézkedéscsomag, amely Oroszország ellen irányul. Az amerikai államfő ráadásul az ABC News-nak adott interjújában „gyilkosnak" minősítette Vlagyimir Putyin orosz elnököt. 

Rovatok