Index Vakbarát Hírportál

Mélyül a szlovák kormányválság, lemondott az gazdasági miniszter

2021. március 22., hétfő 18:01 | aznap frissítve

Bejelentette lemondását Richard Sulík, a négypárti szlovák kormánykoalíció liberális tagjának, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke. 

Sulík Igor Matovič szlovák kormányfő egyik leghangosabb bírálója a járványügyi intézkedések miatt kialakult és elmérgesedett vitában. Mások mellett a gazdasági miniszter is Matovič lemondását követeli, aki még hajlandóságot is mutatott erre, bár néhány feltételhez kötötte. 

Az egyik az volt, hogy mondjon le Sulík. 

A gazdasági miniszter hétfői bejelentésén közölte is, távozásával hozzájárul ahhoz, hogy a kormány egy átalakítás után ismét működőképes legyen. Annak a véleményének is hangot adott, hogy  Matovičnak távoznia kell, mert „nem képes vezetni a kormányt" – idézi az MTI.

A szlovák kormánykoalíción belül hetek óta feszült a helyzet az egyes páttoknak a járványkezelésről alkotott részben eltérő elképzelései miatt. A helyzet azután mérgesedett el még inkább, amikor a kormányfő a liberális pártok ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából.

Igor Matovič vasárnap közölte, hogy hajlandó lemondani és más posztot betölteni a kormányban, ha Sulík és másik három tisztségviselő előtte távozik, valamint a tavaszi választások utáni erőviszonyoknak megfelelően osztják el újra a miniszteri tisztségeket. Ezt Sulík visszautasította, ahogy az egyik, pártja által delegált tisztségviselőnek, Jana Bittó Cigánikova (SaS), a parlament egészségügyi bizottsági elnökének lemondását is. 

A gazdasági miniszter figyelmeztetett:

ha nem lesz megegyezés, és Matovič nem mond le, akkor az SaS többi minisztere is beadja a lemondását csütörtökön, a párt pedig kilép a kormánykoalícióból. 

Ha csak az egyik kormánypárt lépne ki a koalícióból, Matovič még meg tudná őrizni a kabinet parlamenti többségét. Ha a SaS-t követné az ugyancsak liberális Emberekért (Za ľudí), a kormányfő tömörülésének, a centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségeknek (OLaNO) összesen 70 mandátuma maradna a koalíció második legerősebb pártjával, a Család Vagyunkkal (Sme rodina) együttvéve. Így a két párt kisebbségi kormányba szorulna járványhelyzet idején, mivel a parlamenti többséghez 76 mandátumra van szükség.

A lehetséges forgatókönyvekről itt írtunk bővebben. 

 

Rovatok