Index Vakbarát Hírportál

Bukhatja Netanjahu a miniszterelnökséget, a távozását követelő pártok győztek

2021. március 25., csütörtök 18:36

Bár az eredmények még nem hivatalosak, a szavazatok 100 százalékának összeszámolása alapján a Benjámin Netanjahu-ellenes baloldaliak győztek az izraeli parlamenti választásokon. 

A Netanjahut támogató pártok 59 képviselői helyet szerezhetnek a 120 fős törvényhozásban (kneszetbe), míg az úgynevezett Netanjahu-ellenes blokk 61-et. 

Az izraeli kormányfő pártja, a Likud az előrejelzések szerint 30 mandátumot nyert el, így a legnagyobb parlamenti párttá vált, de ez még kevés a kormányalakításhoz

Döntő szerepet kaphat a koalíciós tárgyalásokon Naftali Bennet Jobbra nevű jobboldali nacionalista tömörülése, valamint

a Manszúr Abbász vezette Raam iszlamista arab párt, amely történelmet írt azzal, hogy bejutott a törvényhozásba.

Egyik tömörülés sem kötelezte el magát sem a Netanjahut támogató, sem a távozását sürgető oldal mellett. 

Abbász korábban azt közölte, hogy az eredmények ismeretében a szavazótáborának kedvezőbb ajánlatot kínáló miniszterelnök-jelöltet választja. Bennet pártja hét, Abbász tömörülése négy mandátumot szerzett. 

Két éven belül negyedszer tartottak parlamenti választásokat Izraelben. A korábbi választások után Netanjanu nem tudott létrehozni többségi koalíciót, de az ellenzék sem volt képes kormányt alakítani.

Tavaly márciusban, a harmadik választás után a centrista Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganz feladta legfőbb választási ígéretét, és koalíciós megállapodást írt alá Netanjahuval, azonban közös kormányzásuk válságba került, és ez újra választásokhoz vezetett – emlékeztet az MTI. 

Rovatok