Index Vakbarát Hírportál

Nyárra elérheti Európa a kollektív immunitást

2021. március 28., vasárnap 18:06

Nyárra elérheti a koronavírussal szembeni kollektív immunitást a területén gyártott oltóanyag-mennyiségnek köszönhetően az Európai Unió – mondta Thierry Breton, belső piacért felelős európai uniós biztos. Az uniós oltási stratégiáért is felelős francia politikus azt is jelezte, hogy a beoltottságot igazoló közös uniós egészségügyi igazolás kiváltása nem lesz kötelező.

Megvan a kapacitásunk arra, hogy a negyedév végéig legyártsuk és leszállítsuk európai honfitársaink számára az ígért 360 millió dózis oltást, július végéig pedig mintegy 420 milliót. Ez a szükséges mennyiség ahhoz, hogy kollektív immunitásról beszélhessünk

– nyilatkozta vasárnap az RTL francia rádióban. Egy héttel ezelőtt a TF1 francia televízióban azt mondta, hogy Európa július 14-re érheti el a közösségi immunitást. A politikus szerint fel kell gyorsítani az oltási kampányt, de a tagállamok feladata ennek megszervezése.

Ez az ára annak, hogy legyen idén turistaszezon, amely, remélem, ugyanolyan lesz, mint a tavalyi, ami végülis nem is volt annyira rossz a körülményekhez képest

 – vélte. Thierry Breton elmondta, hogy a közös uniós egészségügyi igazolás, az úgynevezett „zöld tanúsítvány” június 15-től lesz érvényes digitális és papírváltozatban is mind a 27 tagállam számára.

Attól a pillanattól kezdve, hogy biztosak lehetünk abban, hogy minden európai, aki szeretné magát beoltatni, egyformán hozzáférhet az oltáshoz, kell lennie egy dokumentumnak, amely igazolja mindenki állapotát

 – fogalmazott a biztos.

A QR-kóddal ellátott igazoláson szerepelni fog a tulajdonos neve, születési dátuma, az útlevele száma, illetve az, hogy kapott-e oltást, és hogy milyen típusút, valamint hogy átesett-e a fertőzésen, és vannak-e antitestjei. Aki nem kapott oltást, és nem is volt beteg, annak a PCR-teszt eredménye szerepel majd az igazoláson. A dokumentumot utazáshoz, nagyobb rendezvényen való részvételhez, illetve nyilvános helyre való belépéshez lehet majd használni, de nem lesz kötelező.

A zöld útlevél egy negatív teszttel is kiváltható lesz, s a gyorstesztek kapacitásának kibővítésén is dolgozik az Európai Bizottság. Thierry Breton szerint a cél a nyitás és a kockázatmentes együttélés.

Rovatok