Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a szlovák miniszterelnök, tisztséget cserél a pénzügyminiszterrel

2021. március 28., vasárnap 20:50

Hajlandó kormánytisztséget cserélni Eduard Heger pénzügyminiszterrel, és a kormányválság rendezése érdekében visszavonja a koalíciós partnereivel szemben támasztott feltételeit − jelentette be Igor Matovič szlovák miniszterelnök vasárnap.

Matovič bejelentésére reagálva Eduard Heger úgy nyilatkozott, hogy „elfogadja a kihívást”, és a bizalmat mérhetetlenül nagyra becsüli.

Igor Matovič bejelentését pozitívan fogadták a négypárti szlovák kormánykoalíciót alkotó pártok is, legfőképp a miniszterelnök lemondását leghangosabban követelő, Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, illetve az Emberekért (Za ludí) párt, amelynek elnöke, Veronika Remisová „államférfihoz méltó gesztusnak” minősítette a bejelentést. A SaS jelezte: értékelik Igor Matovič lépését, „elfogadják az ajánlatot”, és

hajlandók visszatérni a kormányba.

A kormánykoalíció második legnagyobb pártjának (Sme Rodina) elnöke, Boris Kollár ugyancsak üdvözölte Igor Matovič lépését. Reményét fejezte ki, hogy ezzel lezárult a koalíciós válság. Hozzátette: amennyiben megismétlődne, akkor az ő pártja lép ki a koalícióból.

Igor Matovič egy héttel ezelőtt már jelezte, hogy hajlandó lemondani a kormányfői posztról, illetve más posztot betölteni a kormányban, ha koalíciós partnerei teljesítik korábban tett ígéreteiket, és távoznak az általuk betöltött posztokról. Ezeknek a feltételeknek egy része közben teljesült. A szlovák kormánykoalíció a járványkezeléssel kapcsolatos eltérő elképzelések miatt sodródott válságba.

Rovatok