Index Vakbarát Hírportál

Horvátországban június végéig beolthatják a lakosság felét

2021. április 2., péntek 18:01

Horvátország június végéig beolthatja a felnőtt lakosság felét – mondta Vili Beroš egészségügyi miniszter a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján, utalva arra, hogy Zágráb szolidaritási alapon további 747 459 dózist kap a Pfizer/BioNTech vakcinájából.

Beroš ezt úgy értékelte: sikerrel járt Andrej Plenković horvát kormányfő nyomásgyakorlása Brüsszelre. Horvátország az AstraZeneca oltóanyagából rendelt a legtöbbet, összesen 2,7 millió adagot. A brit–svéd vakcinagyártó cég azonban nem szállította le időben a lekötött vakcinákat, valamint csökkentette a mennyiséget is. A Pfizer/BioNTech most jóváhagyott védőoltásai nélkül Horvátország a lakosság mindössze 36 százalékát tudta volna beoltani a nyárig.

Az európai uniós tagországok zöme csütörtökön megegyezett abban, hogy a lélekszám-arányosan járó Pfizer/BioNTech-vakcinákból közel hárommillió adagot szolidaritásból szétoszt azon országok között, amelyek a vakcinaszállítmányok akadozása miatt a leginkább le vannak maradva az oltással. Így ezen az alapon Bulgária, Horvátország, Észtország, Lettország és Szlovákia jutott több védőoltáshoz, míg a fennmaradó 7 millió oltóanyagot lélekszám-arányosan osztják szét a 27 tagország között. Ausztria, Csehország és Szlovénia elutasította a megállapodást.

Rovatok