Index Vakbarát Hírportál

Megosztja a briteket a vakcinaútlevél

2021. április 5., hétfő 16:22

„Ellenezzük a Covid-állapot megosztó és diszkriminatív igazolását, amely megfosztja az egyéneket egyes szolgáltatások igénybevételétől” – áll abban a közös közleményben, amit a brit parlament 650 tagja közül 72 képviselő írt alá párthovatartozástól függetlenül, azaz toryk, munkáspártiak és liberálisok vegyesen.

Azt kifogásolják, hogy úgynevezett vakcinaútlevélhez kössék sportesemények, kulturális vagy más tömegrendezvények, pubok látogatását és akár a külföldi utazást is.

A három védettségi tényező – az, hogy valaki átesett a fertőzésen, beoltott, vagy negatív a Covid-tesztje – alakíthatja ki a bizalmat. Csak ennek a három tényezőnek az ismeretében tudunk továbblépni – ezt mondta viszont Boris Johnson miniszterelnök. A britek többsége osztja a véleményét.

Az Ipsos Mori március végi, 8300 ember bevonásával végzett közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek

A válaszadók 59 százaléka például készségesen elmondta azt is: olyan vízvezeték-szerelőt alkalmazna, akinek van védettségi igazolványa. Az igazolást vagy vakcinaútlevelet inkább az idősebb, már beoltott korosztály támogatja a felmérés szerint, amit a Daily Mail idéz.

Az oltással rohamosan javult a helyzet a szigetországban

Az Egyesült Királyságban eddig 35 millió ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltás legalább első dózisát.

A járványügyi mutatók gyorsan javultak. Ezekben a napokban – 2020 szeptemberéhez képest – rekordalacsony a napi új fertőzöttek száma. Április első napjaiban napi 3400 esetet regisztráltak. Nagypénteken 52-en haltak meg a koronavírus szövődményeiben.

A biztató adatok ellenére az Egyesült Királyság óvatosan nyit.

Angliában feloldották a „maradj otthon” rendelkezést, és újra alkalmazzák a „hatos” szabályt, amely 6 főben korlátozza azoknak a számát, akik legfeljebb két háztartásból a szabadban vagy magántulajdonban levő kertekben találkozhatnak.

Skóciában a „maradj otthon” elvét nagypéntektől a „maradj helyben” szabálya váltotta fel, azaz Skócián belül utazhatnak az ott élők.

Walesben ezt egy héttel korábban engedélyezték.

Észak-Írország határait ugyan el lehet hagyni, de a hatóságok szerint az ott élők csak a legindokoltabb esetekben utazzanak Nagy-Britanniába vagy Írországba. Az intézkedések eredményességét Észak-Írországban – ahol az iskolások tagozattól függően márciusban két szakaszban térhettek vissza a tantermekbe – négyhetente fogják felülvizsgálni.

Izraelben mintha nem is lenne járvány

Ezt jelentette a CNN tudósítója a helyszínről.

A 9 milliós Izraelben a lakosság 56,5 százaléka megkapta a Covid-védőoltás első, 51,7 százaléka pedig a második dózisát és az ezzel járó zöld igazolványt is, amellyel akár éttermeket is látogathatnak.

Az okmány azt igazolja, hogy tulajdonosa átesett a koronavírus-fertőzésen, ami átmeneti védettséget szavatol, vagy azt, hogy megkapta a második oltást is, ami huzamosabb immunitást biztosít.

Birtokosa ezzel például a zöldigazolvány-programhoz csatlakozott edzőtermekbe járhat; színházi előadásokat tekinthet meg, ahol legfeljebb ötszázan tartózkodhatnak egyidejűleg; 300 főben maximált rendezvényeken vehet részt, és – mint mondtuk – legfeljebb száz főben maximált, a kapacitásuk 75 százalékával üzemelő vendéglátóhelyekre ülhet be, ahol akár maszkot sem kell viselnie.

A magyarok óvatosan nyitnának

Az újranyitásról szóló magyar nemzeti konzultáció kérdéseire 528 ezren válaszoltak.

A válaszadók 65 százaléka ért egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak bizonyos korlátozások alól.

Csaknem háromnegyedük szerint az enyhítés első lépéseként az este 8 óra utáni kijárási tilalmat kellene eltörölni.

A válaszadók 58 százaléka engedélyezné, hogy védettségi igazolvánnyal látogathatók legyenek a rendezvények és sportesemények.

(A londoni Primrose Hill 2021. március 29-én. Fotó: Henry Nicholls / Reuters)

Rovatok