Index Vakbarát Hírportál

Uniós biztos: Az AstraZeneca miatt nem sikerült elég embert beoltani

2021. április 6., kedd 15:19 | aznap frissítve

Az Európai Uniónak az AstraZeneca-szállítmányok akadozása miatt nem sikerült március végéig beoltania az időskorú lakosságot – nyilatkozta a Le Parisien nevű lapnak Thierry Breton uniós biztos kedden. 

Az uniós oltási stratégiáért is felelős politikus amiatt hárította a felelősséget a svéd cégre, hogy március végéig az Európai Unión belül nem sikerült beoltani az oltásra regisztrált 80 év felettiek 80 százalékát. (Az Európai Bizottság idén januárban jelölte ezt meg célként). 

Ha megkaptuk volna az összes vakcinát, amelyre az AstraZenecával szerződtünk, akkor az Európai Unió most ugyanott állna az átoltottságban, mint az Egyesült Királyság

– mondta.

Hozzátette: az Európai Unió csak a negyedét kapta meg a megígért mennyiségnek, miközben a briteknek az összes dózist leszállították. Mindezt úgy, hogy az Európai Unió már a britek előtt, 2020 augusztusában leszerződött a céggel. 

Az AstraZeneca 2020 első negyedévében valóban csak 30 millió dózist tudott leszállítani a megígért 120 millió helyett, amit elsősorban azzal magyaráztak, hogy a belgiumi gyárukban kevesebb oltóanyagot tudnak gyártani, mint amivel előzetesen számoltak. 

Thierry Breton kijelentésével szemben azonban brit politikusok korábban arról nyilatkoztak, hogy ők sem kapták meg az összes beígért vakcinát, hanem nekik is csak az előirányzott mennyiség harmadát szállította le a cég. 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) április 4-i adatai szerint az unió 25 tagországában – amelyekben elérhetőek a részletes oltottsági adatok – eddig a 80 év felettieknek átlagosan 60 százaléka kapta meg az oltóanyag első dózisát, és 36,5 százalékukat oltották be mindkét alkalommal. 

Eközben az Egyesült Királyságban március végéig az összes regisztrált 80 év fölöttit sikerült legalább egyszer beoltani. Matt Hancock egészségügyi miniszter szerint az előző hétvégén beoltottakkal együtt már 50% fölé emelkedett azok száma, akik a második dózist is megkapták a 80 év felettiek közül. 

Az AstraZeneca vakcináját mindeközben az európai és a brit gyógyszerhatóságok egyaránt vizsgálják amiatt, hogy számos páciensnél trombózis alakult ki az oltás után.

Rovatok