Index Vakbarát Hírportál

Lassú halálra kárhoztatják Navalnijt?

2021. április 6., kedd 21:41

Tüntetést tartottak Alekszej Navalnij támogatói az ellenzéki politikus pokrovi börtöne előtt, azt követelve, hogy engedjenek hozzá orvost, lehetőleg a megmozdulást szervező Doktorok Szövetsége nevű szakszervezet vezetőjét és Navalnij személyi orvosát, Anasztaszija Vasziljevát

A tüntetőknek, mint az várható volt, nem sikerült bejutniuk a pokrovi börtöntelepre, többeknek viszont a helyi rendőrörsre igen, miután őrizetbe vették őket a hatóságok. 

Egyelőre nem világos, mi indokolta a hatósági intézkedést, de Vasziljevát az elsők között vezették el, és a CNN egyik újságírója is átmenetileg rács mögé került. 

A tüntetők követelése indokolt abból a szempontból, hogy az információt, ami kiszivárog Navalnijról, nem lehet szívderítőnek minősíteni.

Már a bekerülése óta hát- és lábfájdalmakra panaszkodott, ami saját elmondása szerint abból fakad, hogy becsípődött egy ideg a hátában, ami átterjedt a jobb lábára, minek következtében már jó ideje rá sem tud állni. Azóta folyamatosan kéri, hogy engedjenek hozzá polgári orvost, részesítsék megfelelő ellátásban, és legalább valami erősebb fájdalomcsillapító injekciót adjanak neki. Kéréseit eddig rendre elutasították, és meg kellett elégednie két ibuprofén gyulladásgátló tablettával, amit állítólag egy neurológus adott neki. 

A fájdalmai nem hagytak alább, és az egyik instagramos bejelentkezésében annak az aggodalmának adott hangot, hogy a végén még le kell vágni a jobb lábát, pedig már úgy megszokta…

Lassú halálra kárhoztatva

Agnes Callamard, az Amnesty International jogvédő szervezet főtitkára levében fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz Navalnij romló egészségügyi állapota miatt, és követelte, hogy mihamarabb vessék orvosi vizsgálat alá az ellenzékit. Mint írta: 

Fennáll annak lehetősége, hogy Oroszország lassú halálra kárhoztatja Navalnijt. 

Mi alapján gondolhatja ezt Callamard? 

Az ellenzéki politikusnak Oroszország egyik legszigorúbb börtöntelepén, a 2-es számú javítókolóniában (IK-2) kell letöltenie csaknem hároméves szabadságvesztését. Navalnijt magas kockázatú fogolynak minősítették a szökési kísérlet valószínűsége miatt, vélhetően ezért van kitéve folyamatos ellenőrzésnek, este pedig óránként felébresztik, hogy megnézzék, a helyén van-e. 

Csakhogy a folyamatos alvásmegvonás súlyos következményekkel jár. A tudatára, nem kevésbé a fizikai állapotára is hatást gyakorol, amit Akár indokolhat, hogy – ügyvédje szerint – NAVALNIJ 13 kilót fogyott azóta, hogy március óta bekerült az IK-2-be. 

Ezt tetézi az, hogy számtalan beszámoló szerint a javítókolóniában szigorú szabályok tömkelegének kell megfelelnie, és a legkisebb szabályszegéseket is szankcionálják, olykor fizikai bántalmazás formájában. Navalnij még szerencsésnek mondhatja magát, állítólag azért nem verik, hogy elkerüljék a nemzetközi botrányt. Így marad a fokozatos fizikai leépítése. 

Erős testben erős lélek

A legfontosabb, hogy ne betegedj meg a börtönben. Senki sem fog ellátni. Ha súlyosan megbetegszel, meg fogsz halni. (…) Kezdem ezt a saját bőrömön megtapasztalni 

– idézte az egykor tíz évig börtönben sínylődő Mihail Hodorkovszkij ex-oligarcha tanácsát az ellenzéki egy március végi bejegyzésben. Pedig most minden jel arra utal, hogy Navalnij megbetegedett. Az ellenzéki szerint a börtönhatóságok más őrizeteseket bíznak meg módszeres kikészítésével, miközben ők maguk nem lépik át a hatáskörüket. 

Gyanús az is, hogy a néhány hét alatt fizikailag legyengült Navalnij három körlettársánál TBC-t állapítottak meg.

Hétfőn Navalnij már arról panaszkodott, hogy köhög és lázas, kedden pedig akut légi megbetegedéssel átkerült a telep egészségügyi részlegére, ahol alávetették a vonatkozó vizsgálatoknak, és koronavírusra is tesztelték. Azt egyelőre nem tudni, mit diagnosztizáltak nála.

Ha tbc-m van, talán a betegség elvonja a figyelmemet a hátfájdalmamról és a lábzsibbadásomról

– viccelődött Navalnij az Instagramon, ami arra vall, hogy jó a hangulata. Egyelőre. 

Aggodalomra ad okot Navalnij támogatóinak az is, hogy állítólag a börtöntelepnek nincs is orvosa, csak felcsere, így a lefogyott, lábára bénuló, potenciálisan tbs-s Navalnij aligha fog megfelelő orvosi ellátást kapni. 

Az orosz vidéki szállókhoz képest luxus 

Az orosz hatóságok szerint az IK-2-ben uralkodó körülmények megfelelőek, és csöppet sem tükrözik Navalnij állításait. Míg a nyugati sajtónak nyilatkozó egykori fogvatartottak drákói szigorról, katonás napirendről, rossz higiéniai körülményekről és változatosnak semmiképpen sem nevezhető börtönkosztról számolnak be, a két orosz állami sajtóorgánum éppen ennek ellenkezőjét igyekszik bizonyítani.

A RT például egy hosszabb riportban cáfolta Navalnij állításait, és még az orosz emberjogi bizottság szakemberét is bevetette a beszámolóhoz. Az sem mellékes, hogy a szakember nem más, mint az Egyesült Államokban kémkedéssel megvádolt, egy időre leültetett, majd kitoloncolt Marija Butyina. Ha valaki, akkor ő tudja, milyenek a rossz börtönkörülmények – fogalmaznak a riportban. 

Ez a kínzás? Magánál van? Utazott maga Oroszországban? Ez jobb, mint egy hotel Kosziha faluban az Altaj határterületen

– vágta Butyina Navalnij fejéhez a riportban.

Szembetűnő, hogy Navalnijt egyszer sem mutatják a riportban, ami szövetségesei szerint pont azt bizonyítja, hogy az ellenzéki képernyőre nem illő, borzasztó egészségügyi állapotban van. 

Az állami média és a hatóságok is azt állítják, Navalnij csak megjátssza a betegségét, és rájátszik a valós egészségügyi problémáira, hogy a köztudatban maradjon. Mondhatni, „sajnáltatja magát”. Az RT riportja szerint be sem veszi a panaszaira felírt gyógyszereket, és tüntetőlegesen kivonja magát a javítótelep napi tennivalóiból, például nem hajlandó részt venni a körlet takarításában. 

De ha ez mind igaz, akkor miért nem lehet beengedni hozzá a személyi orvosát, és miért nem mutatták az RT-riportban? 

Az, hogy Navalnij éhségsztrájkba kezdett, kétélű fegyver. Egyrészt igazolhatja a hatóságok álláspontját, miszerint rájátszik arra, hogy megbetegedjen, másrészt viszont annak a jele, hogy elkeseredett, és más módját nem látja annak, hogy megfelelő orvosi ellátást kapjon.  Persze az is elképzelhető, hogy Navalnijt csak tettlegesség nélkül kínozzák, „hadd szenvedjen”.

December végén újabb eljárást indítottak ellene sikkasztás vádjával, és ha ebben az ügyben is elítélik, a jelenlegi két és fél éves szabadságvesztése kitolódik, és idővel akár más börtönökbe, Moszkvától jóval távolabbra is „száműzhetik”. Már ha túléli az IK-2-t.  

Felmerül tehát, mi vezérelte azt a döntést, hogy Navalnijt a Moszkvához viszonylag közeli büntetőtelepre küldték, ha Szibériában egyszerűbb lenne eltüntetni a világ szeme elől? És az sem világos, ilyen körülmények között, vajon meddig marad erős Navalnij lelke a folyamatosan gyengülő testében?

(Borítókép: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatáson vesz részt a bíróság moszkvai tárgyalótermében felállított üvegkalitkában, az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 5-én. Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP)

Rovatok