Index Vakbarát Hírportál

Észtország is felfüggesztette a 60 évesnél fiatalabbak oltását az AstraZeneca vakcinájával

2021. április 7., szerda 20:24

Felfüggesztette a 60 évesnél fiatalabbak beoltását a brit–svéd AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájával Észtország – közölte a balti állam közszolgálati televíziója nyomán az MTI.

A döntést arra tekintettel hozták meg, hogy a vakcina kapcsolatban állhat egyes, ritka esetekben kialakuló vérrögképződéssel. Irja Lutsar, a kormány tudományos tanácsadó testületének vezetője kijelentette, hogy a döntést az ügyben elérhetővé váló további információk közzétételétől teszik függővé.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) továbbra is ajánlja az AstraZeneca-oltások használatát, mivel annak előnyei jóval meghaladják a hátrányait – jelentette a gyógyszerügynökség szerda délután. Hozzátették: van összefüggés az oltóanyag és a vérrögképződéses esetek között, ennek ellenére ajánlják a vakcinát. Tájékoztatásuk szerint fel kell hívni az egészségügyi dolgozók, valamint a beoltottak figyelmét arra, hogy mellékhatásként az oltást követő két hétben vérrög képződhet a szervezetükben.

Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban közölte, hogy összefüggés van az AstraZeneca brit–svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által az új koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között.

Néhány hete merült fel aggodalom amiatt, hogy néhány esetben agyi trombózis lépett fel olyanoknál, akiket előzetesen az AstraZeneca vakcinájával oltottak be. Elővigyázatosságból több ország leállította a 60 év alatti korosztály oltását ezzel a vakcinával, amíg nem tudnak meg többet erről a jelenségről.

Rovatok