Index Vakbarát Hírportál

Vakcinaharc: Európában maradnak a Hollandiában gyártott AstraZenecák

2021. április 9., péntek 16:42 | aznap frissítve

Majdnem az összes AstraZeneca-vakcinát, amelyet Hollandiában gyártanak az Európai Unió tagországai részére fogják leszállítani – írja a Guardian. Thierry Breton uniós biztos csütörtök este jelentette be: az AstraZeneca beleegyezett abba, hogy a hollandiai partnerük gyárában legyártott oltóanyagot szinte teljes mértékben az Európa Uniónak szállítsák le.

A politikus közölte: 

A Halix gyárában havonta közel 7,5 millió vakcinát gyártanak le, ebből pedig a britek csak 1,2-1,5 millió oltóanyagot kapnak majd meg. 

Az oltóanyag többségét részét így az EU tagállamai kaphatják meg és a politikus szerint ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a turistaszezonra „majdnem normális” legyen a járványügyi helyzet Európában.

Az Egyesült Királyság képviselői korábban azt állították, hogy az AstraZenecával kötött szerződésükben már jogot formáltak arra, hogy a Hollandiában gyártott oltóanyagot ők kapják meg. Ennek jegyében a britek azt ajánlották, hogy fele-fele arányban osszák el az oltóanyagot, az unió képviselői azonban észrevették, hogy a szerződésük által valójában csak a legyártott oltóanyag egyik szállítmányára formálhatnak jogot, nem az összes vakcinára. 

Thierry Breton az utóbbi időben keményvonalas politikát folytatott az AstraZenecával szemben, vélhetően ennek is köszönhető a siker. 

A politikus azonban – érdekes módon – a Szputnyik V európai engedélyezését nem tartja szükségesnek

Rovatok