Index Vakbarát Hírportál

Harry herceg öltözékéhez alkalmazkodnak majd a szombati temetésen a férfiak

2021. április 15., csütörtök 13:16

Harry hercegre való tekintettel a Fülöp herceg temetésén részt vevők közül senki sem fog katonai egyenruhát viselni – írja a Guardian.

A királyi család férfi tagjai azért döntöttek így, mert Harry most már nem viselhetne egyenruhát. A dolog iróniája, hogy épp Harry volt az, aki a királyi család tagjai közül az egyik leghosszabb ideig szolgált a hadseregben. A herceg 2004-ben kezdte meg képzését a Sandhurst Katonai Akadémián, és csak 2015-ben hagyta el a hadsereg kötelékét. 

Ez idő alatt még Afganisztánban is teljesített katonai szolgálatot, a királyi család elhagyásával viszont a katonai rangját és ezáltal az uniformis viselésére való jogot is elvesztette. Ezért pedig kizárólag a kitüntetéseit viselhetné, amelyek viszont civil ruha mellett meglehetősen furcsán festenének. 

Így a temetésen kínos lenne, ha egyedül ő nem tudna egyenruhában megjelenni, ezért inkább a királyi család többi tagja is lemondott erről. 

Nem ez az első eset egyébként, hogy egyenruhákról esik szó a temetéssel kapcsolatban. Korábban állítólag már arról is folyt egyeztetés, hogy András herceg viselhetne-e egyenruhát az Epstein-botrányban való érintettsége után. Így viszont ez a kérdés lekerül a napirendről. 

A temetéseken egyébként rendszerint egyenruhában jelennek meg a brit királyi család tagjai akkor, amikor az egyik saját tagjukat temetik. Ezalól Margit hercegnő temetésén egy külön szabályozás miatt tartottak kivételt, Diána hercegné búcsúztatásakor pedig azért nem volt kötelező az egyenruha, mert ő a halálakor már szintén nem számított hivatalosan a család tagjának. 

A Buckingham-palota várhatóan csütörtökön jelenti be hivatalosan a temetési pontos részleteit. A gyászszertartásról a brit lapok azonban már korábban is sok mindent leírtak, ezeket az alábbi cikkünkben foglaltuk össze.

Harry herceg egyébként vasárnap Kaliforniából tért vissza az Egyesült Királyságba. Újabb híresztelések szerint a temetés miatt megpróbálnak kibékülni a testvérével, Vilmos herceggel is. 

Rovatok