Index Vakbarát Hírportál

Putyin hajlandó találkozni az ukrán elnökkel. Moszkvában

2021. április 22., csütörtök 19:18 | aznap frissítve

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy tagnapi videóüzenetben személyes találkozóra invitálta orosz hivatali kollégáját, Vlagyimir Putyint, méghozzá egy eléggé rendhagyó helyen: a háború sújtotta kelet-ukrajnai Donyec-medencében. 

Putyin, tudván, hogy egy donbasszi találkozó milyen előkészületi rémálmot jelentene, és hogy az ukrán elnök helyszínválasztása inkább szimbolikus erővel bír, közölte: 

ha az ukrán elnök helyre akarja állítani az ukrán-orosz kapcsolatokat, bármikor szívesen látja Moszkvában. 

A meghívás ellenére Putyin Ukrajnát okolta a kapcsolatok mélypontra kerüléséért. 

Az utóbbi időben Ukrajna vezetése rengeteg olyan lépést tett, melyeknek pusztító hatásuk volt a kétoldalú kapcsolatokra – fogalmazott az orosz elnök az Aljakszandr Lukasenka belarusz elnökkel folytatott találkozóján. Egyebek közt azt említette ilyen lépésekként, mint – szavai szerint – az  ukrajnai orosz pravoszláv templomok lebontására irányuló törekvések, Kijev hozzáállása az orosz nyelvhez, az oroszajkú ukrán állampolgárokhoz és az Ukrajnában élő orosz állampolgárokhoz  – írják a Ria Novosztyi és az Interfax orosz hírügynökségek. 

Putyin, mondhatni már akadályokat görgetett a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése elé, ami miatt Zelenszkij kezdeményezte a találkozót.

Mint mondta, ha az ukrán hatóságok a rendezésről akarnak tárgyalni, először a szakadár donyecki és luhanszki népköztársaságok vezetőivel beszéljenek, és csak utána lehet szó arról, hogy Moszkvával tárgyaljanak.

Kijev azonban azon az állásponton van, hogy ha szóba állna a szakadárokkal, azzal legitimizálná őket, és elhárítaná a felelősséget Moszkváról, melyet a konfliktus kirobbantásával és fenntartásával vádol. 

Mint ismeretes, az utóbbi hónapban újra fellángoltak a harcok a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben, a helyzet eszkalálódásával pedig Oroszország nagyszabású csapatösszevonást hajtott végre Ukrajna határai közelében. Emiatt már sokan egy teljes körű ukrán-orosz háborút jósoltak, de az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei kérlelésére után Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette a csapatok visszavonását.

Igaz, Moszkva a csapatmozgásokat hadgyakorlattal indokolta, a katonai egységek nagyszámú jelenlétét pedig szakértők úgy értékelték, hogy Oroszország tesztelte a Nyugat reakcióját. 

A fejleményt Zelenszkij üdvözölte, Twitteren közzétett üzenetében azt írta:

A határunkon lévő csapatok számának csökkenésével arányosan csökken a feszültség. Ukrajna mindig készenlétben van, de üdvözöl bármilyen lépést, amely a katonai jelenlét csökkentésére és a Donyec-medencei helyzet enyhítésére irányul. Ukrajna békére törekszik. Köszönet a nemzetközi partnereknek a támogatásért.

Rovatok