Index Vakbarát Hírportál

Németországnak nem érdeke, hogy konfrontálódjon Oroszországgal

2021. április 26., hétfő 07:15

Hasztalan újabb büntetőintézkedéseket bevezetni Oroszország ellen a bebörtönzött ellenzéki Alekszej Navalnijjal szembeni bánásmód miatt − mondta a német külügyminiszter, Heiko Maas a helyi médiának adott interjújában. Szerinte a szankciók nem hogy nem javítanak Navalnij helyzetén, de még rontanak is.

A szankciók eszközét az Európai Unió már két egyértelmű helyzetben is bevetette Oroszország ellen Navalnij ügyében: először, miután megmérgezték az ellenzéki vezetőt, másodszor pedig azt követően, hogy Oroszországban letartóztatták a németországi gyógykezelésből való hazatérésekor.

A Krím annektálásával és a kelet-ukrajnai konfliktussal kapcsolatban azonban más a helyzet. Az ezek miatt Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciók maradnak mindaddig, amíg meg nem oldódik ott a helyzet − emelte ki a külügyminiszter hozzátéve, hogy

nem érdekünk, hogy belefolyjunk ebbe a konfrontációba, párbeszédet akarunk és jó szomszédi kapcsolatot Oroszországgal.

Alekszej Navalnijt őrizetbevétele után február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ellenzéki politikusnak három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie. Navalnij március 31-től éhségsztrájkot folytatott, mert kifogásolta, hogy nem engednek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, és álláspontja szerint nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Csütörtökön kivizsgálták őt egy polgári kórházban, ezután abbahagyta az éhségsztrájkot.

Rovatok