Index Vakbarát Hírportál

A Brexit-egyezségről szavaznak az Európai Parlamentben

2021. április 27., kedd 21:33 | aznap frissítve

Kedden késő este ratifikálhatja az Európai Parlament az Egyesült Királysággal kötött Brexit-megállapodást – írja az Euronews.

A megállapodást hosszas, több hónapon átívelő tárgyalások után tavaly december végén kötötte meg egymással az Európai Unió és az Egyesült Királyság. 

Az egyezmény jóváhagyása azért késett eddig, mert az Egyesült Királyság nem teljesítette az ír tengeri határokat illetően tett vállalását. Ennek értelmében az Egyesült Királyság belső határain vezetnének be ellenőrzéseket azért, hogy Észak-Írország az uniós közös piac része maradhasson. 

„A járulékos veszteség már most látszik. Tíz éve nem gondoltuk volna, hogy kérnünk kell a nagypénteki egyezmény tiszteletben tartását. És azt se hittük volna, hogy a brit parlamentben sokan megpróbálják visszarántani Észak-Írországot a konfliktusok korszakába. Európa továbbra sincs meggyőződve arról, hogy a brit kormány tiszteletben kívánja tartani az Írország és Észak-Írország közötti rendszert” – kommentálta a fejleményeket Malik Azmani holland EP-képviselő.

Ugyanakkor a képviselők – a híresztelések szerint  többnyire úgy vélik, hogy az egyezség jelenti az egyetlen lehetőséget arra, hogy a Londonnal folytatott kereskedelem vámmentes maradjon. „Egy olyan rendszerre van szükség, amely lehetővé teszi azt, hogy az EU és az Egyesült Királyság kapcsolatai fejlődésnek induljanak a partnerség irányába a rivalizálás helyett” – mondta Barry Andrews ír EP-képviselő.

Az Európai Bizottság elnöke mindeközben ugyancsak az együttműködés, illetve a megállapodás tiszteletben tartásának fontosságára helyezte a hangsúlyt. „Az elmúlt napokban újfajta konstruktív dinamikát láthattunk és továbbra is szorosan együttműködünk majd az Egyesült Királysággal azért, hogy olyan megoldásokat találjunk, amelyet tiszteletben tartják a megállapodást” – mondta Ursula von der Leyen. 

Az Európai Parlamentben kedden késő este szavaznak a megállapodás ratifikálására, a voksolás eredményét pedig szerdán  hozzák nyilvánosságra.

Rovatok