Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna nem tárgyal a szakadárokkal

2021. április 29., csütörtök 07:08

Mindannyian tudjuk, hogy Moszkvánál van a konfliktus rendezésének kulcsa, és nem fogunk szóba állni a bábjaikkal − jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Szerinte ez „vörös vonal, amelyet nem lépünk át”, amiben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök eltökélt.

A Kárpátalja azt írja, korábban Dmitro Razumkov, a Legfelső Tanács elnöke is egyetértett az ukrán kormányzat képviselőinek kijelentéseivel, akik megengedhetetlennek tartották, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyalásokba bocsátkozzon Donyeck és Luhanszk megyék megszállt területeinek „vezetőivel”.

Moszkva álláspontja továbbra is az, hogy a donbaszi békéről nem Oroszországgal kell tárgyalásokat folytatnia Ukrajnának, hanem a délkelet-ukrajnai szakadárokkal. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint azonban a minszki megállapodások értelmében a határ ellenőrzésének átvétele nem előzheti meg a szakadár területek különleges státusának alkotmányba foglalását és az általános amnesztia kihirdetését.

Volodimir Zelenszkij korábban videóüzenetben kérte Vlagyimir Putyint, hogy találkozzanak bárhol a kelet-ukrajnai frontvonalon. A találkozóra az orosz elnök nyitott volt. Mint mondta:

Bármikor szívesen látom az ukrán elnököt Moszkvában.

Zelenszkij azonban a jelek szerint nem utazna Oroszországba a béketárgyalások miatt. Az ukrán államfő egy harmadik országot, a Vatikánt tartja a legmegfelelőbb helyszínnek a béke megkötésére.

Rovatok