Index Vakbarát Hírportál

Lavrov: Ha Moszkván és a szakadárokon múlik, nem lesz háború

2021. április 28., szerda 18:13

Ha Oroszországon és a délkelet-ukrajnai szakadárokon múlik, el lehet kerülni a háborút a Donyec-medencében − jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Zelenszkij oldaláról szólva nem bocsátkozom találgatásba, mert a külső megnyilvánulások alapján számára az a legfontosabb, hogy hatalmon maradjon, és ezért kész minden árat megfizetni, beleértve azt, hogy a neonácik és az ultraradikálisok kedvében járjon, akik továbbra is terroristának nyilvánítják a Donyec-medence milíciáit

− mondta a külügyminiszter. Szergej Lavrov szerint a nyugati országok részrehajlók a délkelet-ukrajnai konfliktus résztvevőivel kapcsolatban. Úgy látja: az Európai Biztonsági és Együttműködés Szervezet (EBESZ) statisztikájából kiderül, hogy ötször annyi polgári személy és objektum sérül meg az oroszok ellenőrzése alatt álló területeken, mint az ukrán kormányerők ellenőrzése alatt állókon. Mint mondta:

Kijev kezdi a csapásmérést a polgári objektumra, a felkelők pedig válaszul azokat a pontokat támadják, ahonnan tüzelnek.

A Nyugat „nem tudja vagy nem akarja rákényszeríteni” Zelenszkijt a rendezésről megkötött, az ENSZ BT által jóváhagyott, ezért kötelező érvényű minszki megállapodások végrehajtására − kifogásolta a miniszter, aki szerint a rendelkezéseket nem lehet kétféleképpen értelmezni, és csakis a meghatározott sorrendben lehet végrehajtani, vagyis a határ ellenőrzésének átvétele nem előzheti meg a szakadár területek különleges státusának alkotmányba foglalását és az általános amnesztia kihirdetését.

A Zelenszkij által kezdeményezett orosz−ukrán csúcstalálkozó kilátásaival kapcsolatban azt mondta, hogy Kijevnek a minszki megállapodások értelmében nem Moszkvával, hanem Donyeckkel és Luhanszkkal kellene tárgyalnia a rendezésről – számolt be az MTI.

Rovatok