Index Vakbarát Hírportál

Oltásellenesség az elvárás egy miami magániskolában

2021. május 3., hétfő 11:33

Ne öleljétek meg öt másodpercnél tovább a szüleiteket, ha beoltották őket – figyelmeztette ötödik osztályos diákjait egy tanár a Centner Academy nevű miami magániskolában. A tanács nem feltétlenül a tanár személyes meggyőződéséből fakad, ugyanis az iskola szabályzata szerint a beoltott tanároknak távolságot kell tartani a gyerekektől, szigorúan eltanácsolják őket a diákjaik megölelésétől. Már ha egyáltalán be vannak oltva, mert az iskola kirúgással fenyegette meg azokat az alkalmazottait, akik oltakozásra adnák a fejüket. 

Az iskola oltásellenes irányvonala miatt több szülő pánikrohamot kapva próbálta az évi 30 ezer dolláros (csaknem 9 millió forintos) tanköltségű iskolából kivenni a gyerekét. Azt hihetné az ember, hogy e hírek napvilágra kerülésével az iskolának befellegzett, le is húzhatja a rolót.

A Centner Academy szerint ennek pont az ellenkezője történt:

több százan jelentkeztek oktatói állásokra, és több száz szülő kereste fel az intézményt, hogy gyerekei beíratásának lehetőségéről érdeklődjön.

Az iskola vezetője Leila Centner, akinek az Instagram-oldala dúskál a vakcina- és maszkszkeptikus posztokban. A magániskola élére tavaly került, és a New York Times (NYT) hosszas cikke szerint fokozatosan meg is honosította a tanintézményben a járvánnyal kapcsolatos nézeteit. Mint korábban fogalmazott: az iskola támogatja az „egészségügyi szabadságot”. 

A szülőket megosztják azok a nézetek, amikkel a gyerekek találkoznak az iskolában. Míg Centner szerint sokan támogatják és bíznak az intézményben, a New York-i lap egyik, a járványügyi intézkedéseket komolyan vevő interjúalanyának elege lett abból, hogy a gyereke egyre szkeptikusabbá vált az oltással és a maszkviseléssel szemben. Ki is vette az iskolából. 

Más szülők arról beszéltek a NYT-nak, hogy miután Centner átvette az irányítást, több furcsa változás történt. Például az, hogy biztonsági kamerákat szereltek fel, a gyerekek étkeztetéséből kivették a cukor- és gluténtartalmú ételeket, és bár furcsállták, de még átment rajtuk. Attól viszont már felhúzták a szemöldöküket, amikor az igazgatónő kitalálta:

az óvodásokat tartsák távolt az ablakoktól, nehogy ártson nekik az 5G-tornyokból származó sugárzás.

Az 5G ártalmas hatásairól szóló összeesküvés-elméletek rendre összefonódnak az oltakozásról terjedő hamis elméletekkel. Egy népszerű teória például az, hogy Bill Gates a vakcinákkal becsippelteti az embereket, akiket ezután az 5G-tornyokon keresztül irányítana világuralomra törése keretében. 

Hogy Leila Centner is hinne ebben, azt nem tudni, bár Instagram-oldalán fel-felbukkan Bill Gates. Az óvoda ablakait – elmondása szerint – azóta elektromágneses frekvenciaárnyékolókkal látták el. 

Az is erősíti annak gyanúját, hogy Centner kifinomult módon saját nézeteit terjeszti a tanárok és a gondviselésére bízott diákok körében, hogy a szülők nyilatkozhattak a gyerekeik maszkviselési kötelezettség alóli mentesüléséről. A nyilatkozat lehetőségét maga az iskola ajánlotta fel. 

Erre jön még rá az is, hogy a Centner által menedzselt, a tanárokkal közös, A tudás a kulcs (Knowledge is Key) néven futó WhatsApp-csoportot az igazgatónő teleszórta oltásellenes tartalommal. 

Az sem mellékes, hogy amikor Floridában beindult a tömeges oltási kampány, Centner nem habozott összehívni egy online konferenciát az iskolaközösséggel, ahol egy oltásellenes gyermekorvos taglalta a vakcinák veszélyeit.

Az immunizációt hevesen ellenző, A gyermekek egészségvédelme (Children's Health Defence) nevű szervezet alapítóját, ifjabb Robert F. Kennedyt pedig meghívták az iskolába, hogy a tanári karral találkozzon. 

Eztán jött az utasítás, hogy a beoltott tanárok tartsák a távolságot a diákoktól, majd Centner jelezte az oltatlan alkalmazottaknak, hogy ha a nyári szünet folyamán immunizálják magukat, jobb, ha új munkahely után néznek. 

A Centner Academy mindazonáltal kitart az irányvonalai mellett, és hangsúlyozta: csupán annyit kért a tanároktól, hogy az iskolaév végéig tartsanak ki, amíg a vakcinákról több információt lehet tudni. 

Nem úgy tűnik, hogy a jelentős médiavisszhang zavarná az iskolaigazgatót – zárja sorait a NYT cikke, hozzátéve, hogy Centner beállítottságára utal az is, hogy pénteken bejelentette: felszólal egy „szabadságharcos fesztiválon” olyan konzervatív közéleti szereplők mellett, mint Donald Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn, valamint Roger Stone, Trump bizalmasa. Utóbbi kettőt korábbanelítélték hatósági nyomozás akadályozásáért, mindkettőjüket elnöki kegyelemben részesítette az előző amerikai elnök. És ha már Trumpot említjük, a NYT kiemelte azt is írásában, hogy a Leila Centner és férje a Republikánus Párt és Donald Trump bőkezű adományozója. 

Rovatok