Index Vakbarát Hírportál

Bizalmat szavazott a szlovák parlament Eduard Heger kormányának

2021. május 4., kedd 13:16

Jóváhagyta kedden a szlovák parlament a pozsonyi kormány megújított kormányprogramját, egyúttal bizalmat szavazott Eduard Heger miniszterelnök kabinetjének – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A megújított kormányprogramot – a várakozásoknak megfelelően – zökkenőmentesen hagyta jóvá a törvényhozás, ahol a négypárti szlovák kormánykoalíciónak alkotmányozó törvények elfogadásához is elégséges többsége van. A dokumentum háromnapos vita után 89 igen voksot, illetve 55 elutasító szavazatot kapott a 150 fős pozsonyi parlamentben jelen lévő képviselőktől.

Eduard Heger kormányát április 1-jén nevezte ki Zuzana Caputová államfő, miután néhány hétig tartó koalíciós válság miatt távozott posztjáról Igor Matovic miniszterelnök, kormánya pedig részlegesen átalakult. A válság a koalíciós pártoknak a járványkezelésről alkotott, részben különböző elképzelései miatt alakult ki, és azután mérgesedett el, hogy Igor Matovic a liberálisok ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából.

Rovatok