Index Vakbarát Hírportál

Nem védett területen lőtte ki a medvét a liechtensteini herceg

2021. május 11., kedd 20:12

A megvizsgált dokumentumok szerint nem védett területen, hanem a falu határától mintegy 300 méterre történt Európa egyik legnagyobb medvéjének kilövése − jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. Azt követően nyilatkozott az esetről a miniszter, hogy a tárcának alárendelt három hatóság is kivizsgálta az ügyet, és mindhárom hatóság jelentését átadta a bűnüldöző szerveknek.

A miniszter azt is vitatta, hogy a legnagyobb romániai medvét lőtték volna ki. Szerinte az Ozsdolán kilőtt medvénél az a hím is nagyobb volt, amelyet tavaly Szováta közelében gázolt el az országúton egy autó.

Várják a civil szervezetektől azokat az információkat, amelyek alapján el lehet végezni az azonosítást. A tárca DNS-mintát vetetett a kilőtt állatból − tájékoztatott a miniszter.

Tánczos Barna bejelentette: úgy módosították a vonatkozó rendelkezéseket, hogy a településekre bejáró, a gazdaságokat veszélyeztető problémás egyedeket, csakis annak a vadászegyesületnek a személyzete lőheti ki, amelyik kérvényezte a közbelépést, és csakis a jóváhagyást követő 15 napban.

A jelenlegi szabályozás ugyanis nem tiltja, hogy más húzza meg a ravaszt, és a szabályzat hatvannapos határidőt szab a kilövésre. A miniszter egy olyan fórum megteremtését is fontosnak tartotta, amelyen az állatvédők és a vadásztársaságok ütköztethetik nézeteiket, és közös álláspontot alakíthatnak ki – számolt be az MTI.

Romániában közel egy hete élénken foglalkoztatja a sajtót, hogy március közepén az osztrák állampolgárságú Emanuel herceg, a liechtensteini uralkodócsalád tagja egy ozsdolai vadásztársaság által megszerzett engedéllyel kilőtte az ország egyik legnagyobbjának tartott medvéjét.

Rovatok