Index Vakbarát Hírportál

A CEU terrorizmussal vádolt diákja száz napja raboskodik Kairóban

2021. május 12., szerda 15:52

A CEU és diákjai közös művészeti installációt hoztak létre május 11-én a bécsi campuson, hogy felhívják a figyelmet arra: a 29 éves mesterszakos hallgató, Ahmed Samir Santawy, aki 2019 szeptemberében még Magyarországon kezdte meg a mesterképzését, már száz napja raboskodik egy egyiptomi börtönben.

A Közép-európai Egyetem (CEU) diákját február elsején Kairóban tartoztatták le, miután családlátogatásra érkezett haza. Az egyiptomi hatóságok terrorszervezethez való csatlakozással, annak anyagi támogatásával és álhírek terjesztésével vádolták meg. Jelenleg is a hírhedt kairói Tora börtönben tartják fogva.

Ahmed Samir Santawy hiányát jelképezve, a CEU diákjai húsz kivágott papírbábut helyeztek el a bécsi campus azon pontjain, ahol társuk a legtöbb idejét töltötte – közölte az egyetem.

Lilly Maria Schlagnitweit CEU-s hallgató, az installáció társszervezője szerint nyomást kell gyakorolni az egyiptomi hatóságokra, hogy engedjék szabadon a bebörtönzött 29 éves egyetemi hallgatót, és mindazokat a tudósokat, akiket jogtalanul tartanak fogva.

A CEU közleményében idézik Michael Ignatieffnek, az egyetem rektorának és elnökének a szavait

szégyen, hogy fiatal diákunknak börtönben kell ülnie, megakadályozzák, hogy befejezze a tanulmányait, megtagadják tőle a családja és barátai társaságát, nem fejezheti ki szabadon a véleményét. A CEU elítéli Ahmed fogva tartását és azonnali, feltétel nélküli szabadon bocsátására szólít fel.

Ahmed Samir Santawy ártatlansága mellett korábban állást foglalt a CEU és az Amnesty International Magyarország is. Utóbbi petíciót kezdeményezett a diák azonnali szabadon engedését követelve, emellett akadémiai petíció is indult, amit több mint 350 kutató, nemzetközileg elismert szakember írt alá.

A CEU diákjai az Amnesty International Austria közreműködésével februárban tüntetést szerveztek a bécsi egyiptomi nagykövetség elé. Április 10-re a Free Ahmed Samir mozgalom az Amnesty Internationallal közösen tüntetéseket és szolidaritási eseményeket jelentett be világszerte: Bécsben, Berlinben, Gentben, Budapesten, Malmöben, Bolognában, Salzburgban, Tuniszban és Bejrútban.

Rovatok