Index Vakbarát Hírportál

Szexista gyűlöletbeszéddel támadják a német zöldek kancellárjelöltjét

2021. május 19., szerda 13:23

A szeptemberi németországi szövetségi választások egyik esélyes kancellárjelöltje a Zöld párt társelnöke, Annalena Baerbock, akit az elmúlt hetekben – mióta pártja bejelentette indulását a kancellári tisztségért – folyamatosan támadnak, gyűlölködő beszédek és a vele kapcsolatos álhírek jelennek meg.

Aktuális célpont

A zöldpárti vezetőt lejárató hamis információk terjedése az elemzők szerint csak a jéghegy csúcsa. Az álhír-terjesztés teljesen új dimenziója jelent meg – mondta Michael Kellner, a zöld párt választási kampányfőnöke.

Nem a hamis hírek és a gyűlölködés számszerű növekedése lepett meg bennünket. A sebessége és a mértéke volt az

– emelte ki Jospehine Ballon, a HateAid jogi vezetője. A HateAid Németország egyetlen tanácsadó központja, ahol a digitális erőszak áldozatai kérhetnek segítséget.

Amiről szó van, az a nemközpontú gyűlölködés.

– tette hozzá.

A Der Spiegel német lap korábban közzétett egy olyan kutatást, amelynek középpontjában olyan nők álltak, akik parlamenti képviselőkként tapasztalták meg a velük szembeni gyűlöletet.

A kutatásban résztvevő nők 69 százaléka válaszolta, hogy képviselőként tapasztalt nőgyűlöletet, a 64 százaléka elmondta, hogy kapott üzeneteket is, többségében online, de volt, hogy postán. Sőt, 36 százalékuk fizikai erőszakot is tapasztalt maga, az irodája, vagy akár az otthona ellen. A válaszadók 

fele bevonta a parlamenti adminisztrációt, a rendőrséget vagy az állambiztonsági szolgálatot.

A gyűlölködők lejáratókampánya

Mióta Baerbock és pártja népszerűsége megugrott, azóta megnőtt a vele szembeni online zaklatások száma. Olyan hamis állítások is felbukkantak, hogy Baerbock követelte a háziállatok betiltását, ezzel védve a környezetet, pedig soha nem állított ilyet. Vagy például közzétettek a jelöltről egy hamis fotót, amely valójában egy orosz pornószínésznőt ábrázolt, aki hasonlított a német politikusra.

A cél egyértelműen az, hogy a mostani kancellár, Angel Merkel helyére esélyes Baerbockot lejárassák.

Amit láthatunk most, az egyáltalán nem volt váratlan

– emelte ki Johannes Hillje politikai és kommunikációs tanácsadó.

A zöldek kampányának egyik fő témája a klímavédelem, amihez szélsőjobboldali csoportok előszeretettel fordulnak, ha dezinformálásról van szó.

Jelenleg két csoport lehet Baerbock ellensége: a főként szélsőjobboldali populisták, illetve az oroszbarát szélsőségesek, akik támadják Baerbock oroszellenes megszólalásait.

Till Eckert riporter, aki a dezinfomárció és a modern szélsőjobboldali szélsőség kutatója, úgy véli 

nagyon nehéz a hamis információ és a gyűlölködés pontos eredetét visszakeresni.

Julian Jaursch, a Stiftung Neue Verantwortung (SNV) a Digitális közszféra megerősítése elnevezésű projekt vezetője úgy gondolja, hogy az állampolgároknak tisztában kell lenniük a hírfogyasztásukkal. Kritikusan kell szemlélni a forrásokat, és az onnan érkező információkat, hogy megfelelően tudjunk szelektálni.

(Borítókép: Annalena Baerbock 2021. május 17-én Berlinben. Fotó: Andreas Gora - Pool / Getty Images)

Rovatok