Index Vakbarát Hírportál

A Hamász tagadja, hogy köze lenne a minszki Ryanair-botrányhoz

2021. május 25., kedd 13:57

Határozottan tagadta kedden a Hamász palesztin radikális szervezet, hogy köze lenne a minszki Ryanair-incidenshez. A szervezet politikai bizottságának helyettes vezetője, Músza Abu Marzuk hazugnak és nevetségesnek nevezte ezeket az állításokat − adta hírül az MTI.

A belarusz közlekedési minisztérium vádjai teljesen alaptalanok, ráadásul hazugak és nevetségesek is. Az iszlám mozgalom létrejötte óta kizárólag az izraeli megszállás ellen küzdünk

− szögezte le Marzuk a Twitteren közzétett bejegyzésében.

belarusz hatóságok vasárnap pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az akcióban őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó Raman Protasevič ellenzéki újságírót, valamint barátnőjét, Sofia Sapegát.

belarusz kormány azt állította, hogy azért kényszerítették földre a repülőgépet, mert a palesztin szervezettől üzenetet kaptak, amelyben az utasszállító felrobbantásával fenyegetőztek, amennyiben az Európai Unió nem ítéli el Izraelt a közelmúltbeli gázai konfliktussal kapcsolatban.

Mi, a Hamász katonái követeljük, hogy Izrael állítsa le a Gázai övezet támadását. Követeljük, hogy az Európai Unió szüntesse be Izrael támogatását. (...) Amennyiben nem teljesítik követeléseinket, felrobbantunk egy pokolgépet Vilnius felett a Ryanair-gép fedélzetén

− idézte a minszki közlekedési minisztérium a palesztin szervezet állítólagos üzenetét.

Rovatok