Index Vakbarát Hírportál

Videóban kényszerítették állítólagos bűnei megvallására az elhurcolt belarusz blogger barátnőjét

2021. május 26., szerda 11:06

Videó látott napvilágot kedd este Sofia Sapegáról, Roman Protaszevics belarusz ellenzéki blogger-újságíró barátnőjéről, amiben állítólagos bűneit vallja meg – derül ki a The Guardian cikkéből. A felvételen – minden bizonnyal kényszer hatására – a nő arról beszél, hogy egy Telegram-csatornát szerkesztett, amely személyes információkat tett közzé belarusz rendőrökről és a titkosszolgálat egyes tagjairól.

A videó alapján úgy tűnik, hogy Sofia Sapegát megfenyegették, annak ellenére, hogy még csak arról sem tudni, hogy érdemi szerepet vállalt volna a jó eséllyel elcsalt tavalyi elnökválasztást követő demonstrációkban. Sapega édesanyja, Anna Dudics a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy lánya távol tartotta magát a politikától. Állítása szerint már csak a csodában reménykedik, s hozzátette: tudja, hogy Sofia nem bűnös semmiben, egyszerűen rosszkor volt rossz helyen. 

Közben Roman Protaszevics édesanyja, Natalja nemzetközi segítségért könyörgött fia kiszabadítása érdekében. 

Kérek, könyörgök. Az egész nemzetközi közösséghez szólok most, hogy megmentsék. Ő csak egy újságíró, ő csak egy gyerek, de könyörgök a segítségért, mentsék meg őt. Meg fogják őt ölni

 – mondta.

Férje, Dmitrij Protaszevics arról számolt be, hogy az ügyvédjét sem engedték be fiához. Azt sem tudni, pontosan hol van és hogy van. Ez állítása szerint a belarusz hatóságok egyik érzelmi kínzási módszere.

Rovatok