Index Vakbarát Hírportál

Rettegve könyörgött az életéért az elhurcolt belarusz blogger

2021. május 25., kedd 21:35

Megrázó beszámolók láttak napvilágot arról az eltérített Ryanair gépről, amelyet a belarusz hatóságok kényszerítettek leszállásra Minszkben. Az Athénból Vilniusba tartó utasszállítón repült barátnője társaságában Roman Protaszevics, a NEXTA Telegram-csatorna korábbi főszerkesztője, akit őrizetbe vettek.

Egy utas szerint amikor a Ryanair gépe ereszkedni kezdett Minszk felett, a 26 éves ellenzéki blogger könyörögni kezdett az egyik stewardnak, telefonját és laptopját pedig odaadta barátnőjének – írja a The Guardian.

Ne csinálják ezt, meg fognak ölni, menekült vagyok!

A légiutas-kísérő azonban tehetetlenül úgy válaszolt, muszáj leszállni, nincs más választásuk.

Roman Protaszevics láthatóan remegett, azt mondta, halálbüntetés áll előtte. A leszállást követően barátnőjét, Szofia Szapegát is őrizetbe vették.

A blogger az ugyancsak száműzetésben élő belarusz ellenzéki vezető, Szvetlána Tyihanovszkaja előadásáról tudósított a görög fővárosban, majd ezt követően néhány napot maradt nyaralni barátnőjével. Mielőtt a litvániai Vilniusba tartó gépére felszállt, barátainak azt mondta, hogy az athéni reptéren egy kezében bőröndöt tartó kopasz férfi figyelte őt, aki oroszul beszélt. 

Lol, úgy tűnik, hogy a titkosszolgálat követett a repülőtéren, és még le is próbálta fényképezni az irataimat. Nem vagyok benne biztos, de mindenesetre ez valami gyanús szarság

 – írta egy barátjának oroszul.

Egy görög utas szerint amikor bejelentették, hogy a gép le fog szállni Minszkben, Roman Protaszevics rettegni kezdett, fogta a fejét, mintha tudta volna, hogy „valami szörnyű dolog” fog történni. Egy másik utastárs úgy fogalmazott, hogy ha az ablak nyitva lett volna, a blogger valószínűleg kiugrik rajta.

A belarusz hatóságok terrorizmussal és zavargások kirobbantásával vádolták meg az ellenzéki aktivistát. 

Leszállás közben a személyzet próbálta nyugtatni az utasokat, de azt nem árulhatták el, miért kell a gépnek kényszerleszállást végrehajtania. A minszki repülőtéren az utasokat körülbelül egy óráig a fedélzeten tartották, kutyákkal vizsgálták át a gépet. Ezután egy váróterembe küldték az utasokat, ahol az egyik utas beszámolója szerint meg sem mozdulhattak, még vécére sem mehettek ki.

Egy másik utas arra panaszkodott, hogy többeket le is vetkőztettek és megmotoztak.  Roman Protaszevicset és barátnőjét elvezették. Négy másik ember szintén nem szállt vissza a gépre, ők feltehetően a belarusz titkosszolgálat alkalmazottai voltak.

Az Alekszandr Lukasenko vezette belarusz rezsim korábban azt állította, hogy azért kényszerítették földre a repülőgépet, mert a Hamász radikális palesztin szervezettől üzenetet kaptak, amelyben az utasszállító felrobbantásával fenyegetőztek, amennyiben az Európai Unió nem ítéli el Izraelt a közelmúltbeli gázai konfliktussal kapcsolatban. A Hamász a vádat nevetségesnek minősítette, leszögezve, akcióik kizárólag Izrael tevékenysége ellen irányulnak.

Időközben Belaruszban törvénybe iktatták az internet-hozzáférés akadályozását is, valamint a telekommunikációs hálózatok korlátozását olyan helyzetekben, amelyek szerintük fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra.

Az incidens miatt az Európai Tanács a már meglévő szankciók mellett újabb büntetőintézkedésekről, köztük gazdasági jellegűekről döntött Belarusszal szemben. Az uniós szankciókat az elmúlt időszak eseményeinek függvényében némileg meglepő módon még az Orbán-kormány sem vétózta meg

Dmitrij és Natalja Protaszevics, az ellenzéki blogger lengyelországi emigrációban, Wrocławban élő szülei a dpa hírügynökségnek kedden azt mondták, hogy fiukat bántalmazták a belarusz hatóságok. 

Nem vagyok sebész, de az biztos, hogy az orrát megütötték, és talán el is törték. (...) Még a smink alatt is látható a sárgás elszíneződés - vélhetően púderral próbálták eltakarni a véraláfutásokat

 – mondta Natalja Protaszevics, hozzátéve, hogy fia bal arca is megduzzadt, nyakán fojtogatás nyomai láthatóak. Szerinte fia ellen koholt vádakat hoztak fel, és a vallomást kikényszerítették belőle – írja az MTI.

Vagy felolvasta ezt egy lapról, vagy kényszerítették, hogy tanulja meg kívülről

 – mondta. Hangsúlyozta, hogy fia erős egyéniség, de vele együtt a barátnőjét, Szofia Szapegát is őrizetbe vették, amit zsarolásra használhatnak fel. Hozzátette, attól tart, hogy a nyomozók a fiatal nőt is bántalmazhatták, hogy megtörjék a fiát.

Dmitrij Protaszevics szerint fiának hamuszürke volt az arca, és hiányzott néhány foga is. Hangsúlyozta, hogy láthatóan ideges volt, és tőle szokatlan módon beszélt. Szerinte egyértelműen egy szöveget kellett felolvasnia.

A több Telegram-csatornára is feltöltött videofelvételen a 26 éves férfi azt mondta, hogy jelenleg egy minszki fogdában van előzetes letartóztatásban, ahol „a lehető legkorrektebben és a törvényeknek megfelelően” bánnak vele. Hozzátette, hogy a továbbiakban is együttműködik a nyomozásban, és beismerő vallomást fog tenni „a Minszk városában lezajlott tömeges zavargások szervezésének tényállásában”.

Szofia Szapegát közben átvitték a KGB fogdájába, és két hónappal meghosszabbították hatósági őrizetét – közölte a 23 éves orosz nő apja, Szergej Dudics kedden.

Rovatok