Index Vakbarát Hírportál

Utcát neveznének el Óbudán a minszki repülőtéren elfogott belarusz újságíróról

2021. május 27., csütörtök 15:17

Budapesten utcát neveznének el Raman Prataszevics ellenzéki belarusz újságíróról, akit Minszkben vettek őrizetbe, miután a belorusz hatóságok vadászgép segítségével kényszerítettek leszállásra Minszkben egy Athénból Vilniusba tartó Ryanairt − számolt be a Euronews.

Az óbudai Virág Benedek utca nevét írnák át, ugyanis ott működik a belarusz nagykövetség. Arra a felvetésre, hogy hatályos jogszabályok szerint személyről csak halála után öt évvel lehet közterületet elnevezni, kivéve, ha Budapest díszpolgára, egy hozzászóló szerint leküzdhető az akadály, csak díszpolgárrá kell avatni az újságírót.

A legtöbben jó ötletnek tartják a kezdeményezést, de gyakorlati problémákra is felhívják a figyelmet: ha megváltoztatják egy utca nevét, az ott lakóknak és ott működő cégeknek rengeteg papírmunkát jelent az új lakcímkártya és más hivatalos iratok igénylése a hivatalokban.

A vasárnapi incidens miatt az EU szankciókat vezetett be Minszkkel szemben, és Joe Biden szerint is jogsértően történt meg az ellenzéki újságíró őrizetbe vétele.

Rovatok