Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij nem szeretne kimaradni Biden és Putyin genfi találkozójából

2021. június 7., hétfő 13:14

Ha szívesen látják Ukrajnát a NATO-ban, és valóban a szervezet soraiban akarják látni az országot, akkor nincs értelme távcsővel nézni a távoli jövőbe. Azonnal megoldást kell találni a kérdésre, ugyanis veszélyben vagyunk. A függetlenségünk a tét − mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az Unian hírügynökség beszámolója szerint az elnök úgy látja: végül úgyis csatlakozik az ország az észak-atlanti szervezethez, azonban ebben az ukránok egyre kevésbé hisznek, ami nagy probléma. Egy közvélemény-kutatás szerint az ukrán lakosság 43 százaléka támogatja a csatlakozást, azonban 12 százalékuk egyáltalán nem áll az elképzelés mellett.

Közben folynak az előkészületek Joe Biden és Vlagyimir Putyin júniusi találkozójára is, amely Genfben lesz. Az ukrán elnök ebből sem szeretne kimaradni. Zelenszkij arra vár, hogy az amerikai fél a találkozó előtt konzultáljon Ukrajnával. Mint mondta: 

Elnökként kész vagyok megvédeni Ukrajnát a világon bárhol és bármikor, és kész vagyok találkozni vele (Joe Bidennel) az orosz-amerikai csúcs előtt, hogy megbeszéljük a részleteket.

Az ukrán elnök nehezményezi, hogy ezzel kapcsolatban még nem kereste meg őt az amerikai fél. Szerinte nagy hiba lenne, ha Joe Biden konzultáció nélkül találkozna az orosz elnökkel. A találkozón ugyanis az Egyesült Államok többek között Ukrajna szuverenitásának, a belorusz helyzetnek és a kiberbiztonságnak a megvitatását tervezi. Az sem kizárt, hogy az Egyesült Államok feloldja az Északi Áramlat-2 elleni szankciókat, ami Ukrajna számára nagy kockázatot jelenthet.

Rovatok