Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna szerint Putyin nem ér célt Európában

2021. június 23., szerda 14:09

Nem az Egyesült Államok „misztikus hatására”, hanem az ukrán nép Viktor Janukovics elleni haragja miatt történhettek meg a 2014-es ukrajnai események − mondta az ukrán elnöki hivatal szóvivője, Mihajlo Podoljak az Unian hírügynökségnek. Az ukrán vezetés Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden megjelent írására reagált, amelyet a német Die Zeit című hetilap közölt a Szovjetunió elleni német hadjárat kezdetének 80. évfordulója alkalmából.

Az írásban az orosz elnök azt állítja, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió agresszív politikája miatt erősödik a bizalmatlanság Európában. Azt is hangsúlyozza, hogy a Krím félsziget lépett ki Ukrajna kötelékéből, és nem Oroszország foglalta el.

Az ukrán vezetés szerint azonban a volt ukrán elnök miatt következtek be a 2014-es események. Szerintük Janukovicsnak meg kellett volna próbálni kijuttatni az országot a válságból politikai eszközök segítségével, például előre hozott választások megtartásával. Podoljak szerint Viktor Janukovics össze akarta törni az „ukrán álmot”, ami arról szól, hogy Ukrajna az Európai Unió államaihoz tartozhasson.

Az ukrán állam szerint erről Oroszország tehet, ugyanis ultimátumot fogalmazott meg Ukrajnával szemben, miszerint csak egy választása van: vagy Oroszország, vagy Nyugat − mondta a szóvivő, aki szerint mindezeket már nincs értelme megvitatni, hiszen a társadalom akkor helyesen tette, hogy fellázadt.

Rámutatott a német Kereszténydemokrata Unió tagja, Norbert Röttgen keddi nyilatkozatára.

Reálisnak kell lennünk. Oroszország megfosztja nyugati szomszédaitól a szabad önrendelkezés jogát, és ez a probléma gyökere

− mondta Norbert Röttgen a Dei Zeit keddi számában megjelent írásra reagálva. A német politikus szerint erről nyíltan kell beszélni, mert az azt jelenti, hogy az orosz vezetés dezinformációs törekvései biztosan nem fognak működni.

Rovatok