Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik a vég? Már siratják Kim Dzsongunt az észak-koreaiak

2021. június 28., hétfő 15:12

Észak-Korea népe Kim Dzsongun elvesztett kilóit siratja, könnyekre fakadt lefogyott vezetője láttán – legalábbis ezt közölte az észak-koreai állami média.

Népünk szíve megsajdult, amikor megláttuk lesoványodva. Mindenki azt mondja, hogy könnyek tolultak a szemébe

 – szólaltatott meg az ottani köztévé egy szalmakalapos férfit, akit az MTI idézett.

A kommunista ország 37 éves diktátora valóban fogyott, ám messze nem csontsoványra. Korábban csaknem másfél mázsát nyomott – 140 kilogramm volt a súlya –, és abból adott le a közelmúltban legfeljebb húsz kilót. Mivel 170 centiméter magas, testtömegindexe jelenleg is bőven az optimális felett van. Népét egyébként ezzel párhuzamosan éhínség sújtja, igaz, arról nem tudni, hogy erről is tett volna említést a helyi állami média.

Egyes dél-koreai elemzők szerint Kim Dzsongun egészségi állapotának javítása végett fogyókúrás étrendidőszakon van túl, mások viszont úgy vélik, betegség állhat a súlyvesztés mögött. Kim sokat iszik szeszes italokat, dohányzik, és családjában előfordultak szívproblémák. Mind nagyapja – Észak-Korea diktátordinasztiájának megalapítója –, mind apja szívbajban halt meg.

A diktátor fizikai vagy egészségi állapotának taglalása szigorúan tabutéma a kommunista országban, ezért is keltett feltűnést a nemzetközi sajtóban, hogy a phenjani állami televízió ennek a kérdésnek szentelte műsorideje egy részét.

Rovatok