Index Vakbarát Hírportál

Madrid soha nem fogadja el a katalán függetlenségi népszavazást

2021. június 30., szerda 17:36

A hatalmon lévő spanyol szocialisták soha nem fogják elfogadni a katalán önrendelkezési népszavazást – jelentette ki Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a spanyol parlament alsóházában.

Nem lesz önrendelkezési népszavazás

– mondta a kormányfő. Hozzátette: a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), amelynek Sánchez a főtitkára, soha nem fogja támogatni a kezdeményezést.

Sánchez azután beszélt a képviselőházban, hogy az előző nap részt vett első hivatalos találkozóján Pere Aragones új függetlenségpárti katalán elnökkel. Utóbbi a találkozó után bejelentette: szeptember harmadik hetében folytatódhat a katalán válság rendezését célzó párbeszéd Madrid és a katalán szakadárok között.

A függetlenségpártiak egyik legfőbb követelése azonban éppen egy önrendelkezési népszavazás megtartása az északkelet-spanyolországi 7,8 millió lakosú régióban.

A spanyol kormány a megbékélés jegyeként a múlt héten részleges kegyelemben részesített kilenc katalán függetlenségi vezetőt, akiket 9–13 év börtönbüntetésre ítéltek az alkotmányellenesen megrendezett katalán népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Rovatok