Index Vakbarát Hírportál

Újságírókat tartóztattak le Lukasenka emberei

2021. július 8., csütörtök 15:17

A belarusz hatóságok blokkolták a hozzáférést a Nasa Niva nevű vezető online ellenzéki médiumhoz, amely jelentések szerint elvesztette a kapcsolatot több újságírójával, köztük a főszerkesztőjével is – adta hírül az MTI.

Az információs minisztérium csütörtökön közleményben jelentette be, hogy korlátozza az nn.by címen található, Nasa Niva honlaphoz való hozzáférést egy olyan törvény alapján, amely gátat szab bizonyos információk terjesztésének.

A belarusz nyelvű ellenzéki honlap csütörtökön még külföldről sem volt elérhető – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

A Nasa Niva a Telegram-csatornán azt írta: néhány munkatársukkal, köztük Jegor Martinovics főszerkesztővel megszűnt a kapcsolatuk. Lehetséges, hogy őrizetben tartják őket, mert olvasói beszámolók szerint rendőrök tartózkodnak abban az épületben, ahol a szerkesztőség is található.

Martinovics felesége később a Facebookon megerősítette férje őrizetbe vételét.

A Fehérorosz Újságíró-szövetség arról is beszámolt, hogy letartóztatták az orsha.eu független hírportál főszerkesztőjét, Ihar Kazmercsakát, és blokkolták a technológiai szektor híreivel foglalkozó dev.by honlapot is.

A belarusz hatóságok május végén leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, amelyen Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró-aktivista és orosz barátnője is utazott, akiket őrizetbe vettek. Prataszevics annak a Nexta médiumnak a korábbi főszerkesztője, amely központi szerepet játszott a rendszer elleni tüntetésekre felszólító üzenetek továbbításában.

Rovatok