Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió felfüggesztheti a belarusz vízumokat

2021. július 12., hétfő 18:22 | aznap frissítve

Az Európai Uniónak meg kell fontolnia azt, hogy felfüggeszti a belarusz állampolgárok beutazásához szükséges vízumok engedélyezését. Ez egy fontos lépés lenne annak ellenére, hogy az Európai Unió továbbra is fenn akarja tartani a kapcsolatot belarusz emberekkel – jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos az Európai Parlament állampolgári jogi, bel-és igazságügyi bizottságának (LIBE) hétfői meghallgatásán.

A LIBE hétfői rendkívüli ülésének fő napirendi pontja a belarusz vezetés Litvániára gyakorolt „migrációs nyomása” volt. Litvánia állítása szerint az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsim, bosszúból a fehérorosz ellenzékiek melletti litván kiállás és az uniós szankciók miatt, légi járatokkal szállít illegális bevándorlókat Minszkbe, majd továbbküldi őket a balti állam felé.

Johansson elmondta,

nem világos egyelőre, hogyan működik a folyamat, de úgy tűnik, hogy menekülteket szállító kereskedelmi járatok érkeznek Minszkbe a török és az iraki fővárosból, Isztambulból és Bagdadból minden nap. A bevándorlókat ezután a hatóságok a litván határhoz küldik, és az ellenőrizetlen pontokon belépnek az ország területére.

Az Európai Bizottság kész tíz millió euróval támogatni Litvániát a Belaruszból érkező illegális bevándorlók ügyének kezelésében,

jelentette ki a biztos, hozzátéve, hogy az összeget a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból lehet lehívni a következő hónap folyamán. Azt is elmondta, hogy a hétvégén a litván hatóságok aktiválták az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex gyorsreagálású csapatok létrehozására szolgáló sürgősségi mechanizmusát.

Litvánia operatív igényeire gyors reagálást kell biztosítani: értékelésünk szerint ez legalább hatvan határmunkást, tolmácsokat, harminc gépkocsit, két helikoptert és egy hőkamerával felszerelt járművet jelent,

mondta Johansson.

Rovatok