Index Vakbarát Hírportál

Pegasus-ügy: Marokkó beperli az Amnesty Internationalt

2021. július 23., péntek 12:40

Rágalmazási pert indított Marokkó az Amnesty International és egy francia NGO ellen, akik arról számoltak be, hogy a marokkói titkosszolgálatok az izraeli Pegasus kémszoftverrel figyeltek meg több tucat francia újságírót és ügyvédet – írja a France 24. A párizsi ügyészség az Amnesty International és a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat által jelzett állítások nyomán saját vizsgálatot indított.

Marokkó hamisnak minősítette a megfogalmazott vádakat. Szerintük a két szervezet konkrét, illetve demonstratív bizonyítékok nélkül fogalmazta meg állításait. Az első meghallgatás október 8-án lesz Párizsban, jóllehet a tényleges tárgyalás megkezdése még két évet várathat magára.

Érdemes megjegyezni, hogy VI. Mohammed marokkói király és egyes családtagjainak telefonszáma ugyancsak szerepel azon a nemrég napvilágot látott ötvenezres listán, amely sajtóértesülések szerint a Pegasus lehetséges célpontjait tartalmazza. 

Marokkó egyike annak a tíz országnak, amelyről egy nemzetközi újságírói együttműködés kiderítette, hogy használja a Pegasust. 

Emmanuel Macron francia elnök sürgős egyeztetést kezdeményezett a biztonsági szervekkel, hogy megvitassák a Pegasus franciaországi használatáról szóló jelentéseket. A Le Monde egyik korábbi cikkéből az derült ki, hogy Emmanuel Macron francia elnök, Édouard Philippe akkori miniszterelnök és tizennégy miniszter egyik mobiltelefonszáma is szerepel azon a listán, amelyen sajtóértesülések szerint az izraeli NSO cég Pegasus nevű kémprogramjának 2017-es célpontjai szerepelnek. A lap szerint az államfőt és kormányának tagjait a marokkói vezetés megbízásából hallgatták le az észak-afrikai ország titkosszolgálatai.

Marokkó annak ellenére tagadja hevesen a vádakat, hogy bizonyítékot találtak arra, hogy betörési kísérlet történt Francois de Rugy volt környezetvédelmi miniszter telefonjába, és arra is, hogy a kísérletet Marokkóból irányították. A kormány most azzal fenyegetőzik, hogy nem fogja megtorlatlanul hagyni az „álhírek” terjesztését.

Rovatok