Index Vakbarát Hírportál

Lukasenka: Félholt embereket küldenek vissza Fehéroroszországba

2021. augusztus 5., csütörtök 16:17 | aznap frissítve

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azzal vádolta meg a szomszédos, meg nem nevezett országok hatóságait, hogy nem engedik be a területükre a tőlük érkező bevándorlókat, és „félholt” embereket küldenek vissza Fehéroroszországba – írja az MTI.

Az elnök egy nappal azután nyilatkozott, hogy előző nap egy súlyosan bántalmazott iraki személyt találtak a fehérorosz határőrök a litván határhoz közeli Benyakoniban. Lukasenka vizsgálatot rendelt el az elhunyt férfi ügyében. Kedden a fehérorosz határőrség arról adott hírt, hogy 24 óra alatt mintegy negyven külföldit zsuppoltak ki „egy szomszédos államból” Fehéroroszországba.

Az elnök kifejtette, hogy fehérorosz részről már felhívták ezeknek az országoknak a figyelmét a nemkívánatos jelenségekre. Mint mondta, nem gondolta volna, hogy a szomszédos országok hatóságai, amelyeket náciknak nevezett, odáig mennek, hogy „embereket ölnek és félholtakat dobnak át fehérorosz területre”.

„Nem véletlenül fektettünk kolosszális összegeket a határőr-alakulatokba, általában a biztonsági erőinkbe. Népünknek nyugalmat kell érzékelnie” – mondta a belarusz elnök. 

Korábban Lukasenka arra figyelmeztetett, hogy országa eddig feltartóztatta a szomszédos államba tartó migránsokat, de a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, hogy érdemes-e ezt a gyakorlatot továbbra is folytatnia.

A litvánok viszont többek közt azzal gyanúsítják Minszket, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be – többségében iraki – migránsokat, hogy aztán illegálisan az Európai Unió területére küldje tovább őket. Az Európai Unió pedig azt veti a fehérorosz hatóságok szemére, hogy szándékosan engedik át az illegális bevándorlókat Litvánia területére.

Bekérették a belarusz nagykövetet

Az Európai Unió külügyi szolgálata bekérette Fehéroroszország brüsszeli képviseletének ideiglenes vezetőjét, hogy felszólítsa Minszket arra: ne használja a litván határhoz érkező migránsokat eszközként politikai céljai elérésére – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A külszolgálat magas rangú képviselője tolmácsolta a fehérorosz ügyvivőnek az EU határozott aggodalmait, miszerint a migránsok és a menekültek felhasználása teljességgel elfogadhatatlan

– jelentette ki Nabila Massrali szóvivő a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: Fehéroroszországnak tiszteletben kell tartania a nemzetközi kötelezettségvállalását az illegális migráció, az emberkereskedelem és a migránsok elleni küzdelem terén.

Rovatok