Index Vakbarát Hírportál

Tűzvészekre készül Spanyolország és Portugália

2021. augusztus 12., csütörtök 17:09 | aznap frissítve

40 Celsius-fok feletti hőmérsékletre számítanak Spanyolországban és Portugáliában, emiatt tűzvészektől tart mindkét ország.

A Szabad Európa szerint a szélsőséges időjárást az okozza, hogy Afrikából forró, száraz légtömeg tart észak felé, az Ibériai-félszigetre. Portugáliában 2017-ben több erdőtűz is volt, amelyek több mint száz ember haláláért voltak felelősek. António Costa portugál miniszterelnök szerdán arra figyelmeztetett, hogy a forróság miatt ismét kiüthetnek a tüzek, és arra kérte az emberek, hogy fokozott óvatossággal járjanak el, mert az erdőtüzek többségét emberi mulasztás okozza.

Nem akarjuk újra látni itt ezt a forgatókönyvet

– közölte a kormányfő.

Portugália a 2017-es esetek óta nagyobb erőfeszítéseket fordít a tüzek megakadályozására és ezáltal sikerült is csökkenteni a számukat. A hatóságok nagyobb figyelmet fordítanak a megfelelő erdőgazdálkodásra, a lángok terjedését fékező irtás létrehozására, valamint a különleges egységek is gyorsabban tudnak reagálni a tüzekre. 

44 fok is lehet 

Az időjárási helyzet Spanyolországban sem lesz jobb. Az ő meteorológiai szolgálatuk szerint hétfőig hőhullám tombol majd az országban 

ÉS EGYES TERÜLETEKEN A HŐMÉRSÉKLET MEGHALADHATJA A 44 CELSIUS-FOKOT IS. 

Az utóbbi napokban szintén a Észak-Afrikából érkező forró léghullámok járultak hozzá ahhoz, hogy többek közt Görögországban, Olaszországban, Törökországban és Algériában is tüzek ütöttek ki. 

A tudósok szerint a szélsőséges időjáráshoz nagyban hozzájárul a klímaváltozás és a szén, az olaj és a földgáz égetése. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy amennyiben nem sikerül meggátolni a folyamatot, abban az esetben újabb katasztrófák jöhetnek.

Az MTI szerint a két országban legalább hétfőig hőhullám tombol és fokozott a tűzveszély az Ibériai-félsziget nagy részén. Az országok vezetőit leginkább a tűzveszély miatt aggódnak.

Spanyolország nagy részében rendkívül magas szintűnek minősítették a tűzveszélyt. A portugál meteorológiai intézet legmagasabb szintű tűzveszélyt jelzett jövő hétfőig, elsősorban az ország északi és középső vidékein, valamint a dél-portugáliai Algarve egy részében.  

A tűzveszélyt a hőhullám okozza, amelynek következtében az Ibériai- félszigeten a hőmérő higanyszála hétfőig megközelíti a 40 fokot, egyes helyeken azonban a hőmérséklet ennél jóval magasabb lehet, például a dél-spanyolországi Guadalquivir völgyében, és az ország középső részén fekvő Ciudad Realban, ahol szerdán 42 fokot mértek. 

Rovatok