Index Vakbarát Hírportál

Már Kabulnál járnak a tálibok

2021. augusztus 14., szombat 15:25

Újabb két tartományt foglaltak el a tálibok Afganisztánban, ezzel pedig elérték a főváros határát − írja az AP hírügynökség. A lázadók immár az ország északi, nyugati és déli részének nagy területeit, összességében az ország területének kétharmadát elfoglalták rohamtempójú offenzívájukban, amely májusban, az amerikai erők kivonásával párhuzamosan kezdődött el.

Az amerikai erők teljes kivonásáig kevesebb mint három hét van hátra. Már egy ideje fennáll a veszélye, hogy a radikális tálibok az egész országban átveszik a hatalmat vagy polgárháború tör ki.

Péntekre a tálibok elfoglalták az ország második legnépesebb városát, Kandahárt, Hilmend tartomány székhelyét, Laskargáht és Logar tartomány központját, Puli-Alámot, valamint Uruzgán, Zábul és Gor tartomány székhelyét is.

Szombatra Kabul tartomány egyik körzetét is elfoglalták, így már csak nyolcvan kilométerre vannak a fővárostól.

Arról korábban már az Index is beszámolt, hogy egyre több afgán hagyja ott az otthonát, és a fővárosba, Kabulba tart. A menekülteknek nincs pénze, hiszen többségüket elűzték otthonukból. Most az afgán főváros utcáin tengődnek, vagy a város széli ideiglenes sátorvárosokban húzzák meg magukat. A legtöbben csak személyes holmijaikkal szöktek el, otthagyva házukat, földjüket, munkájukat vagy üzletüket. Sokan attól tartanak, hogy a tálibok Afganisztánban szeretnék létrehozni a második Iszlám Államot.

Rovatok