Index Vakbarát Hírportál

Biden szerint szeptemberben is Afganisztánban lehetnek még az amerikai katonák

2021. augusztus 23., hétfő 06:35

Felgyorsult az Egyesült Államok vezette kimenekítés a hét végén Afganisztánból, 11 ezer ember hagyhatta el légi úton Kabult - közölte Joe Biden amerikai elnök. Hírösszefoglalónk.

Az amerikai elnök szerint sikerült az amerikai haderőnek javítania az eljutást a kabuli repülőtérhez és szélesíteni a légikikötő körüli biztonsági övezetet. Hozzátette ugyanakkor, hogy fennáll a támadások veszélye az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet részéről.

Sokat tárgyaltunk a tálibokkal, akik együttműködőek a biztonságos terület szélesítésében, és így most több ember lehet nagyobb biztonságban. Világossá kell tegyem, hogy több ezer további ember evakuálása Kabulból nehéz és fájdalmas lesz. Ennyi embert fájdalom nélkül nem lehet elmozdítani 

- mondta Biden hozzátéve, hogy nem akar felfedni részleteket.

Az elnök hangsúlyozta:  kormánya prioritása Kabulban, hogy 

a lehető leggyorsabban és a lehető legbiztonságosabban menekítse ki az amerikai állampolgárokat.

Biden hozzátette:  tárgyalások folynak az amerikai erők Afganisztánban tartásáról augusztus 31 -e után is. 

Reméljük, hogy nem kell hosszabbítanunk, de gyanítom, hogy lesznek viták arról, hogy mikor fejeződhet be az evakuálás

- mondta Biden.  

Augusztus közepe óta 28 ezer embert evakuáltak az országból, és az elnök szerint adminisztrációja a tempó folytatására számít. Joe Biden korábban az ABC News -nak adott interjújában azt mondta, hogy még 10 000-15 000 amerikai állampolgár tartózkodik Afganisztánban.

A britek csúcstalálkozót szerveznek

Nagy-Britannia 5725 embert menekített ki Afganisztánból augusztus 13-a óta

 - jelentette be a brit védelmi minisztérium. A közlés szerint követségi alkalmazottak, britek mellett szövetséges nemzetek állampolgárai és afgánok távozhattak Afganisztánból brit közreműködéssel. 

Boris Johnson brit kormányfő keddre virtuális tanácskozásra invitálta a hét legfejlettebb ország vezetőit,

hogy megvitassák, miként lehet biztonságosan intézni a kimenekítést, elejét venni humanitárius válság kialakulásának Afganisztánban.  

London már korábban összeállított egy tervet ötezer olyan afgán állampolgár nagy-britanniai letelepítésére, aki a brit kormánynak dolgozott Afganisztánban. A múlt héten a brit kormány közölte, hogy kibővíti ezt a programot: hosszú távon Nagy-Britannia befogad akár húszezret azon afgánok közül, akik a legelesettebbek és menekülni akarnak a tálibok elől - főleg nőket, lányokat, valamint vallási és más kisebbségek tagjait.

Közben Kuvait átmenetileg területére enged ötezer afgánt, akiket azután az Egyesült Államok fogad be - közölte a kuvaiti külügyminisztérium. 

Iszlám összefogás

Az 57 tagországot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) tegnap megtartotta az afganisztáni helyzetnek szentelt tanácskozását a szaúd-arábiai Dzsidda városában, és közölte, hogy segítséget fog nyújtani a béke megteremtéséhez Afganisztánban és a menekülők evakuálásához is. 

 Afganisztánból tömegével menekülnek azok, akik együttműködtek a NATO erőivel a tálibok elleni harcokban, mivel félnek az utóbbiak megtorlásától. A tálibok a nyugati haderők kivonásával párhuzamosan rendkívül hamar kiterjesztették uralmukat Afganisztán szinte egészére, egy hete elfoglalták a fővárost is.

Törökország nem tud megbirkózni egy Afganisztánból kiinduló újabb menekülthullámmal - ezt Recep Tayyip Erdogan mondta Angela Merkel német kancellárnak. A török elnök szerint elkerülhetetlen egy újabb migrációs áradat, ha nem hozzák meg a szükséges intézkedéseket Afganisztánban és Iránban. Az Európai Uniót megoszthatja az újabb menekültválság: Sebastian Kurz már jelezte, hogy Ausztria nem fogad be több embert, amíg ő marad a kancellár.

Közben Tálib harcosok százai tartanak a Pandzssír-völgy felé, hogy elfoglalják a területet, miután a helyi tisztségviselők elutasították, hogy békésen átadják azt. A tálibok előzőleg, vasárnap négy órát adtak pandzssiri ellenállóknak a tartomány átadására, de a területet vezetője, Ahmad Maszúd ezt határozottan elutasította. Közölte, hogy nem adja át a területet, harcosai megvédik Pandzssírt, és a háború elkerülhetetlen lesz, ha a tálibok elutasítják a párbeszédet. Pandzssír az egyetlen tartomány Afganisztánban, amelyet nem foglaltak el a tálibok az elmúlt napokban.

Rovatok