Index Vakbarát Hírportál

A Pentagon a tálibokkal együttműködve lépne fel a terrorizmus ellen

2021. szeptember 2., csütörtök 11:25 | aznap frissítve

Lehetséges, hogy az Egyesült Államok összehangolja a tálibokkal az Iszlám Állam elleni harcot, bár ehhez meg kell várniuk, amíg csütörtökön a tálibok csütörtökön bejelentik az új afgán kormány összetételét, írta meg vezető katonai tisztségviselőkre hivatkozva a The Washington Post.  

Még nem tudjuk hogy mi lesz a tálibok jövője, de személyes tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy ez egy kegyetlen csapat volt, azt pedig csak a jövőben tudjuk megtudni, hogy megváltoztak-e,

nyilatkozta Mark A. Milley, az Egyesült Államok vezérkari főnöke.

Az Egyesült Államok és a tálibok az elmúlt hetekben együttműködtek abban, hogy az embereket kimenekítsék az országból. Az Iszlám Államot, amely felelős volt a kabuli repülőtéren elkövetett terrorcselekményekért mind az Egyesült Államok, mind a tálibok közös ellenségüknek tekintik. 

Sok jel mutat arra, hogy a tálibok mégsem lettek olyan békések, mint mondják

A békés együttműködésnek némileg ellentmond, hogy egyes tájékoztatások szerint azonnali kivégzéseket hajtottak végre a tálibok az uralmuk alá hajtott afganisztáni területeken, emellett – mint ahogy az várható volt – korlátozták a nők jogait, és folytatják a gyerekkatonák toborzását – közölte Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, hitelesnek minősítve az erről szóló jelentéseket.

Zabihullah Mudzsahíd tálib szóvivő korábban azt is elismerte, hogy nem javasolják a Kabul elestéig aktívan dolgozó nők munkába járását, mert nem tudják garantálni biztonságukat a tálib fegyveresektől.

Mint azt korábban megírtuk, az újságírók elleni erőszakos cselekedetek is egyre szaporodnak Afganisztánban.

A tálibok Kabulban kutattak a Deutsche Welle (DW) egyik afgán munkatársa után, de mivel ő már Németországban tartózkodott, két családtagjával akartak végezni. Az egyikük meg is halt, másikuk súlyos sérüléseket szenvedett. A család többi tagjának sikerült az utolsó pillanatban elmenekülni, jelenleg is bujkálnak – írta meg a német televízió a portálján.

A DW legalább három munkatársának otthonán is rajtaütöttek. A Ghargasht televízió újságíróját, Nematullah Hematot valószínűleg elrabolták, Toofan Omart, a Paktia Ghag rádióállomás vezetőjét pedig a hírek szerint agyonlőtték.

Amdaaullah Hamardot, a Die Zeit külső munkatársát még augusztus 2-án a nyílt utcán gyilkolták meg.

Peter Limbourg, a DW igazgatója úgy fogalmazott,

egyértelmű, hogy a tálibok már szervezetten vadásszák le az újságírókat mind Kabulban, mind a tartományokban. Kifutunk az időből.

Rovatok