Index Vakbarát Hírportál

Rácsok mögé dugta egyik legnagyobb politilkai ellenfelét Lukasenka

2021. szeptember 6., hétfő 15:15

Tizenegy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság Belaruszban Marija Kalesznyikavát, az Aljakszandr Lukasenka tekintélyuralmi rendszere ellen indított, brutálisan levert tiltakozó mozgalom egyik vezéralakját.

Egy másik vezető ellenzékit, Makszim Znakot 10 év börtönbüntetéssel sújtották. Mindkettőjüket a hatalom megszerzése érdekében szervezett összeesküvéssel, az állambiztonságot veszélyeztető akciókra való felhívással és szélsőséges szervezet létrehozásával vádolták.

A 39 éves nőt tavaly szeptemberben vették őrizetbe, mikor útlevelét széttépte, hogy megakadályozza kitoloncolását Ukrajnába. A zenészből lett politikus a 2020-as augusztusi, széles körben elcsaltnak tekintett elnökválasztás ellenzéki kampányának egyik arca és vezéralakja volt – emlékeztet az MTI.

Az ítélethirdetéskor Kalesznyikava a védjegyévé vált szívjegyet mutatta fel a kameráknak. 

Szvjatlana Cihanouszkaja, a belorusz ellenzék külföldre menekült volt jelöltje az elnökválasztáson, a Twitteren azt írta: „Marija és Makszim a belaruszok hőse”. A rendszer azt akarja, hogy megtörve és kimerülve lássák őket. Hozzátette, hatalomra kerülésük esetén szabadon fogják engedni őket, ami sokkal hamarabb bekövetkezhet, mint a rájuk szabott büntetés kitöltése.

A tavaly augusztusi választások után tömegtüntetések törtek ki Belarusz nagyvárosaiban, melyet a hatalom fokozatosan, egyre nagyobb brutalitással vert le, míg az idei év elejére a populáris ellenállási mozgalom a kibertérbe szorult vissza. 

Az, hogy az 1994 óta regnáló, Belaruszt vaskézzel irányító Lukasenka miként élte meg az rendszere elleni eseményeket, jól szemlélteti az egyik születésnapi ajándéka. Egy képet kapott arról, amikor fiával, Mikalajjal felfegyverkezve vonult vissza az elnöki rezidenciára, nyilvánvalóan attól tartva, egy elsodorja a népharag. Az elnök augusztus 30-án ünnepelte 66. születésnapját. 

Rovatok