Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor határozatba írta, hogy az Európai Unió megtámadta Lengyelországot

2021. szeptember 9., csütörtök 20:58 | aznap frissítve

Lengyelország védi az Európai Unió külső határait, ezzel Európa belső biztonságát védi. Eközben „Brüsszel” hátba támadja Lengyelországot, visszaél hatalmával, és az Európai Unió egységét veszélyezteti − olvasható az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározatban, amely csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

A Kormány felhívja az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg az Európai Bíróság előtt folyamatban lévő eljárásba történő, Lengyelország melletti beavatkozás lehetőségét, amelynek keretében a Kormány kifejtheti jogi álláspontját

− áll a határozatban, melyben nyomatékosítják, hogy Magyarország továbbra is kiáll Lengyelország mellett.

Mint írják, az  Európai Unió történetében „példa nélküli, hogy az  Európai Bizottság egy tagállammal szemben ideiglenes intézkedésként kényszerítő pénzbírság kiszabását kezdeményezze egy, az európai uniós jog és a nemzeti alkotmányjog viszonyát is érintő összetett kérdésben”.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön fogadta a lengyel államfőt a Karmelita kolostorban, ahol szintén azt hangsúlyozta, hogy az EU „megtámadta egy szuverén tagállam, Lengyelország alkotmányos berendezkedését és identitását”. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az eljárás „felháborító és teljes mértékben elfogadhatatlan, és szétveri az unió egységét”.

Rovatok