Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter Afganisztánról: Magyarország már eleget tett erkölcsi kötelességének

2021. szeptember 16., csütörtök 11:51

A közép-ázsiai térségben teljes a konszenzus arra vonatkozóan, hogy az Afganisztánban kialakult válságot Afganisztánon belül is kell megoldani – jelentette ki Szijjártó Péter az üzbegisztáni Khívában csütörtökön, miután azeri, üzbég és török miniszterekkel találkozott.

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy a Türk Tanács országai részben Afganisztán közvetlen vagy közvetett szomszédságában helyezkednek el, részben pedig az onnan Európába vezető migrációs útvonalon – számolt be az MTI. 

Rámutatott, hogy Afganisztánban humanitárius válság van, így az országon belül négymillióan már otthonuk elhagyására kényszerültek, emellett pedig rendkívül bizonytalan a politikai helyzet.

Magyarország eleget tett már az erkölcsi kötelességének, evakuáltuk mindazokat, akik korábban nekünk segítettek, akik együtt dolgoztak a katonáinkkal, így a magunk részéről ezt a kérdést lezártnak tekintjük. Nem vagyunk hajlandók a már evakuált segítőinkön kívül senkit sem befogadni az esetlegesen Afganisztánból kiinduló migrációs hullámok résztvevői közül

– szögezte le. A tárcavezető hangsúlyozta: a közép-ázsiai térségben egyetértés van abban, hogy „teljesen reális forgatókönyv” egy tömeges, milliós nagyságrendű kiáramlás Afganisztánból, ami viszont több okból is rendkívül súlyos biztonsági kockázatot hordozna magában.

Rovatok