Index Vakbarát Hírportál

Elérhetetlenné tette az ellenzéki jelöltekről szóló tartalmakat a Google Oroszországban

2021. szeptember 19., vasárnap 12:44

Mint azt korábban is írtuk, a börtönben raboskodó Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és az azóta szélsőségesnek, így törvényen kívülinek minősített szervezetei az úgynevezett „okos szavazással” készültek a vasárnap lezáruló oroszországi törvényhozási választásokra. Ennek lényege, hogy Vlagyimir Putyin pártjának, az alkotmányozó többségre – és így lényegében tejhatalomra – hajazó Egyeséges Oroszország jelöltjeivel szemben a legesélyesebb jelöltre adják le a voksukat. 

Egyfajta furcsa szövetség kerekedett így a Navalnij-szövetségesek és az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja között, amely 20 százalék körüli támogatottságával valódi veszélyt jelent Vlagyimir Putyin pártjának egyeduralmára. 

Csakhogy az orosz távközlési hatóság, a Roszkomnadzor utasítására a Google elérhetetlenné tette Oroszországban az adott választókerületben az Egységes Oroszország jelöltjével szemben legesélyesebb jelölteknek (java részük kommunisták) a listáját, továbbá két YouTube-videót is, amelyek az okos szavazáshoz adnak iránymutatást. 

 A Google azután hozta meg ezt a döntést, hogy pénteken az Apple-lel egyetemben törölte alkalmazáskínálatából az okos szavazáshoz kifejlesztett applikációt.

Eközben az orosz központi választási bizottság méltatja a választások tisztaságát, szervezettségét, és azt, hogy sehol sem tapasztaltak szabálytalanságokat. Ezzel szemben a külföldi ügynöknek minősített Golosz (Hang/Szavazat) szervezet független megfigyelői nagyjából kétezer olyan esetet jegyeztek föl, amikor szerintük kisebb-nagyobb mértékben megszegték a választási eljárás szabályait.

A szervezet szerint szerte Oroszországban a korábbi választásokon is már megfigyelt, lényegében bevett gyakorlatnak megfelelően a rendvédelmi szervek alkalmazottjai csoportosan, egyenruhában érkeztek a szavazóhelyiségekbe, ami arra utal, hogy elöljáróik „elküldték” őket szavazni, hogy biztosítsák a Vlagyimir Putyin orosz elnököt támogató Egységes Oroszország párt győzelmét.

Több olyan esetet jegyeztek föl, amikor egy választó több szavazatot is leadott és több tucat olyan incidenst, amikor hamis szavazócédulákkal töltöttek föl szavazóurnákat.

A Központi Választási Bizottság elutasította, hogy érdemben kivizsgálja a szabálytalanságokat

– közölte a Golosz.

(MTI/Moscow Times/Twitter)

Rovatok