Index Vakbarát Hírportál

Három napja megy a pánikvásárlás a briteknél, nincs üzemanyag

2021. szeptember 26., vasárnap 20:33

Egyre többen mennek vásárolni a boltokba, valamint a benzinkutakra az Egyesült Királyságban. A kormányzat mindeközben azt állítja: nincs válság, nem fognak elfogyni a termékek, de az emberekre ez kevés hatással van. 

Grant Shapps brit közlekedési miniszter szombat éjjel bejelentette, hogy ötezer külföldi kamionsofőr kaphat soron kívül átmeneti nagy-britanniai munkavállalási engedélyt, mindenekelőtt üzemanyag- és élelmiszer-szállító teherautók vezetésére. A kormánytisztviselők eközben arról próbálták győzködni az embereket, hogy van elég élelem és üzemanyag – a jelek szerint kevés sikerrel. Az emberek ugyanis már harmadik napja rohamozzák a boltokat és a benzinkutakat.

A HÍRESZTELÉSEK SZERINT A BENZINKUTAK legalább FELÉBEN ELFOGYOTT AZ ÜZEMANYAG.

Ahol nem, ott pedig szintén fogyóban van. Az egyik helyen például szombaton 500 százalékos volt az üzemanyag iránti igény az előző szombati értékhez képest mérve. 

Én csak azért állok sorba, mert mindenki más is ezt csinálja

– mondta az egyik ember, aki a benzinkút előtt álló autójából nyilatkozott a Sky Newsnak. 

Brian Madderson, az üzemanyagárusok szakszervezetének (PRA) elnöke azt mondta: a üzemanyagválságot az okozza, hogy nincs elég üzemanyag-szállításra alkalmas kamion, valamint vezető sincs hozzájuk. 

Rengeteg üzemanyag van az országban, csak éppen nem ott, ahol a járművezetőknek szüksége lenne rá 

– mondta, utalva arra, hogy a depókban és finomítókban tényleg van üzemanyag, ahogy azt a kormány állítja, csak éppen nem jut el a benzinkutakra. Hozzátette: a ötezer kamionsofőrről szóló kormányintézkedés hosszú távon enyhítheti ugyan a krízist, de rövid távon a pánikvásárlás komoly gondokat fog okozni. 

A pánikvásárlás az üzemanyag mellett az élelmiszeriparban is megmutatkozik. Példának okáért már a karácsonyi pulykát is elkezdték beszerezni az emberek, az egyik farm arról számolt be, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest mérve 400 százalékos a kereslet most. 

Ki a felelős? 

Grant Shapps közlekedési miniszter mindeközben azt állította vasárnap, hogy a kamionosok brit szakszervezete, a Road Haulage Association (RHA) „gyártotta le” a válságot azzal, hogy kiszivárogtatta a kormány egyik, a kamionsofőrök hiányáról szóló megbeszélésén elhangzottakat, és ők okozták ezt a válságot. 

Az RHA erre azt válaszolta, hogy igazgatójuk, Rod McKenzie – akit Shapps a szivárogtatással vádolt – nem is volt ott az ülésen, és ő maga is csak akkor értesült a történtekről, amikor az újságírók elkezdték hívogatni őt, hogy reagáljon az eseményekre. 

A becslések szerint körülbelül 100 ezer kamionsofőr hiányzik az Egyesült Királyságban, elsősorban a brexit, valamint a járványügyi korlátozások hatása miatt. Bizonyos esetekben (a mcdonald'sos turmixnálaz influenza elleni vakcináknál vagy például néhány közértben is) – már augusztus végén–szeptemberben elején megmutatkoztak a logisztikai nehézségek.

Rovatok