Index Vakbarát Hírportál

Hétfőn iktatják be Sebastian Kurz utódját

2021. október 10., vasárnap 22:26

Az osztrák államfő hétfőn beiktatja hivatalába az új kancellárt, Alexander Schallenberget − jelentette be Alexander Van der Bellen államfő. Az MTI beszámolója szerint az osztrák államfő napközben négyszemközt megbeszélést folytatott az Osztrák Néppárt (ÖVP) kancellárjelöltjével, Alexander Schallenberggel, majd Werner Kogler zöldpárti alkancellárral. Közölte: mindketten biztosították arról, hogy szilárd alapja lesz az együttműködésnek és a közös kormányzati munka folytatásának.

Mindketten személyes felelősséggel tartoznak az állampolgároknak

− fogalmazott az államfő.

Az osztrák sajtóban már korábban is felkapták a hírt, hogy hétfőn lesz az új kancellár beiktatása, ugyanis Werner Kogler zöldpárti alkancellár vasárnap délután a beszélgetés előtt elmondta, előzőleg már találkozott Schallenberggel, akivel építő, jó eszmecserét folytattak. Hozzátette:

Hétfőtől új fejezetet nyithatunk, és örülök a ránk váró közös munkának.

Alexander Schallenberget az ÖVP azután jelölte a tisztségre, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette lemondását a szombat esti kabinetülést követően. A politikus azért mondott le tisztségéről, mert a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt napok óta vizsgálódott a kancellár közvetlen környezetében. Sebastian Kurz azonban továbbra is ott lesz az osztrák belpolitika formálásánál, ugyanis pártelnöki és frakcióvezetői tisztsége megmarad.

(Borítókép: Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter. Fotó: Fabricce Coffrini/AFP)

Rovatok