Index Vakbarát Hírportál

Nem tudják fűteni a közintézményeket Kárpátalján

2021. október 11., hétfő 21:07

Sürgős válságértekezletet hívott össze a magyarok által is lakott Kárpátalja megye kormányzója, Anatolij Poloszkov az Ukrajna-szerte fennálló gázellátási probléma miatt − írja a Kárpáti Igaz Szó. A megyei technogén és ökológiai biztonsággal, valamint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskar gyűlésén elhangzott, hogy 

Kárpátalján veszélybe került a közintézmények fűtése az őszi és téli időszakban.

Mint kiderült, a vidék költségvetési intézményeinek a fűtésére 25 millió köbméter földgázra van szükség. Azonban az energiaellátásukat biztosító szolgáltatók, amelyekkel ezek az intézmények szerződtek, sorra mondják fel a kontraktusokat, mert olyan drágán tudnak csak gázhoz jutni a piacról, hogy képtelenek betartani az előzetes megállapodásaikat.

A lap szerint egyelőre senki sem rendelkezik megoldási javaslattal, ezért nem kezdődik el időben a fűtés az iskolákban és a szociális intézményekben. Ukrajnának sürgősen olcsó gázra lenne szüksége, az ország vezetése azonban eddigi álláspontja szerint politikai okokból nem hajlandó közvetlenül Oroszországtól vásárolni fűtőanyagot.

Korábban Denisz Smihal ukrán kormányfő egy interjúban azt állította, hogy nem lesz gond az országban a gázellátással, és az ország nem hajlandó tárgyalni az orosz féllel az ügyben. Ezzel szemben a Szabadság Rádiónak adott interjújában az európai integrációs folyamatokkal foglalkozó helyettes kormányfő, Olga Sztefanyisina szerint meg kell kezdeni a tárgyalásokat Oroszországgal, hogy elegendő gázhoz jusson az ország.

Rovatok