Index Vakbarát Hírportál

A Polexit álhír, egy ártalmas mítosz – állítja a lengyel kormányfő

2021. október 11., hétfő 17:17

„A Polexit álhír. Egy ártalmas mítosz” − írta közösségi oldalán közzétett bejegyzésében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Szerinte az ellenzék ezzel az álhírrel akarja önmagát és másokat becsapni.

A bejegyzésében Morawiecki arra reagált, hogy a vasárnap esti, európai uniós zászlókat is felvonultató tüntetésen Lengyelország uniós tagságát védő jelszavak hangzottak el. A megmozdulás kezdeményezője, az ellenzéki Polgári Platform ügyvezető alelnöke, Donald Tusk pedig beszédében kijelentette: az alkotmánybíróság és a kormányzók „minden köntörfalazás nélkül úgy döntöttek, hogy kivezetik Lengyelországot az Európai Unióból”.

A tüntetést azt követően hívták össze, hogy a varsói alkotmánybíróság múlt héten úgy találta: összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal az uniós alapszerződések egyes előírásai, illetve az, ahogyan ezeket az Európai Unió Bírósága értelmezi.

Morawiecki a bejegyzésében rámutatott: a lengyelhez hasonló alkotmánybírósági ítéletek korábban Franciaországban, Dániában, Németországban, Olaszországban, Csehországban, Spanyolországban és Romániában is születtek.

Ezek az országok is megállapították, hogy

az uniós intézmények időnként bizonyos döntéseikben túllépnek az alapszerződésekben rájuk ruházott hatáskörökön, és így (döntéseik) ütköznek a nemzeti alkotmányokkal

− magyarázta a miniszterelnök.

Felidézte: a múlt hetihez hasonló következtetésekre már a korábbi években is jutott a varsói alkotmánybíróság. Hangsúlyozta: érvényben marad Lengyelországnak minden, az uniós jogból eredő kötelezettsége.

Rovatok