Index Vakbarát Hírportál

Ludovic Orban lemondott, nem akar bűntárs lenni

2021. október 13., szerda 14:41

Lemondott a kétkamarás román parlament képviselőházának elnöki tisztségéről szerdán Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nemrég leváltott elnöke – írja az MTI. 

A liberális politikus – aki tavaly decemberben távozott a miniszterelnöki posztról – éles támadást intézett a párt élére magválasztott Florin Citu ügyvezető miniszterelnök és az őt támogató Klaus Iohannis államfő ellen. Azt mondta:  nem akar a „bűntársuk” lenni, amikor

választási ígéreteiket megsértve, lábbal tiporva a PNL belső demokráciáját

és négy év stabil jobbközép kormányzás és az ország fejlesztése helyett úgymond feláldozzák az ország stabilitását önös érdekeik elérése érdekében.

Újságírói kérdésre válaszolva Orban nem zárta ki, hogy híveivel együtt később kilép a PNL-ből, csak annyit mondott: a lemondással „visszanyerte szabadságát”.

Ludovic Orban amiatt háborodhatott fel, hogy Florin Cîțu miniszterelnök bizalmatlansági indítvánnyal történő menesztése után a pártja és Klaus Iohannis elnök ismét a bukott politikust próbálta meg a kormányfői székbe helyezniEzen felül az is kiválthatta a visszatetszését, hogy miután ez nem sikerült, a PNL vezetősége kedd este úgy döntött: Florin Roman alelnököt jelöli ideiglenes házelnöknek. 

Azóta kiderült, hogy a kormányválság után Dacian Ciolos alakíthat majd úgy kormányt Romániában 

Rovatok