Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiától venne gázt Ukrajna

2021. október 14., csütörtök 17:40

Ukrajna úgy növelné a gázellátás biztonságát az országban, hogy Szlovákiából vásárolna gázt. Olga Belkova, az ukrajnai gázszállító rendszer (GTSZ) állami szervekkel és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatok intézményének igazgatója elmondta, hogy a lehetőséget Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vetette fel.

Olga Belkova szerint ha Ukrajna az Európai Uniótól, egyebek között Szlovákiától vásárol földgázt, azzal az ukrán gázellátó rendszer integrálódna az uniós gázpiacba. Az ukrán szakember szerint az ukrán−szlovák gázvezeték jelenleg a legfontosabb az orosz gáz Ukrajnán át Európába történő tranzit szállításában − írja a Kárpáthír.

Belkova úgy véli, Ukrajna érdekelt abban, hogy mélyebben bekapcsolódjon a gáz szlovákiai piacába, és növelje az úgynevezett reversz, azaz visszafordított szállítást Szlovákiából Ukrajnába. Ebben nyújt segítséget az EU Kijevnek.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Ukrajnában egyre rosszabb a helyzet a téli gázellátás miatt. Több gazdasági hírportál is beszámolt arról, hogy a fűtésszezonra nincs elegendő gáz elraktározva a tározókban. Az Ekonomicseszkaja Provda arról írt, hogy az országban 15 milliárd köbméter gáz van elraktározva a szükséges 19 milliárd helyett, míg a Slovo i Dilo beszámolt arról, hogy a tranzitszállítás leállása miatt gázszolgáltatás nélkül maradhatnak Ukrajna keleti és déli megyéi a tél közepén.

Eközben a kárpátaljai sajtó beszámolt róla, hogy a magyarok által is lakott megyében a közintézmények fűtése veszélybe került, ugyanis az energiaellátásukat biztosító szolgáltatók, amelyekkel ezek az intézmények szerződtek, sorra mondják fel a kontraktusokat, mert olyan drágán tudnak csak gázhoz jutni a piacról, hogy képtelenek betartani az előzetes megállapodásaikat. A Kárpáthír szerint az elnöki hivatal később cáfolta a hírt. Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal vezetőjének első helyettese közölte: alaptalan a pánikkeltés. Mint mondta, a tározókban bőségesek a tartalékok úgy a lakosság, mint az állami közintézmények számára.

A hírekkel szemben az ukrán állam továbbra is azt állítja, nincs baj az ország gázellátásával. Egyik interjújában Denisz Smihal ukrán kormányfő elmondta, hogy az ukrán gáztározókban már 18,7 milliárd köbméter gázt helyeztek el, és Ukrajnának is van saját gázkitermelése, így nincs gond a téli gázellátással. A kormányfő hozzátette: Ukrajna nem hajlandó gázt vásárolni Oroszországtól. Az európai integrációs folyamatokkal foglalkozó helyettes kormányfő, Olga Sztefanyisina szerint Moszkvával kellene tárgyalni az energiaellátás ügyében.

Rovatok