Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország törvénybe iktatta az illegális bevándorlók kitoloncolását

2021. október 15., péntek 12:29

Törvénybe iktatták Lengyelországban, hogy a határőrség a helyszínen visszatoloncolja az illegális bevándorlókat a határ túloldalára, mi több, vissza is utasíthatja a menedékkérelmüket. 

Jogvédők szerint ezzel a varsói kormány lényegében legalizálta a bevándorlók  erőszakos kitoloncolását az országból. Emberi jogi szervezetek már jó ideje azzal gyanúsítják a lengyel hatóságokat ezzel a gyakorlattal, ennek fényében csak törvényesítették az eljárásmódot. 

Megjegyzendő, hogy több más uniós ország is áttért annak a gyakorlatára, hogy vagy a schengeni övezet határára sem engedi a bevándorlókat és menekülteket, vagy elfogják és áthajtják őket a zöldhatáron az övezeten kívülre. 

Varsó és Brüsszel is azzal vádolja Minszket, hogy szándékosan terel bevándorlókat a lengyel, litván és lett határra, bosszúból az ország ellen hozott uniós gazdasági büntetőintézkedésekért. Az érintett országok ezért hatalmas költségű határkerítés-építési projektbe fogtak. 

A nemzetközi jog azonban előírja, hogy még akkor is meg kell adni a lehetőséget a nemzetközi menedékkérelem benyújtására, ha az illető illegálisan lépett be az adott állam területére. 

A lengyel bevándorlási törvénymódosítást még alá kell írnia a kormányzó Jog és Igazságossághoz tartozó Andrzej Duda elnöknek. 

(BBC)

(Borítókép: Migránsok a lengyel-belarusz határon.  Fotó: NurPhoto / Getty Images)

Rovatok