Index Vakbarát Hírportál

Oroszország nem gátolhatja meg Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz

2021. október 19., kedd 15:25

Oroszország kezdte a háborút a Donyec-medencében, és azóta akadályozza a konfliktus békés rendezését − jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Kijevben, Andrij Tarannal, az ukrán védelmi tárca vezetőjével tartott közös sajtótájékoztatóján.

Tisztázzuk, hogy Oroszország kezdte ezt a háborút, és Oroszország a kő, amely akadályozza a békés rendezést. Megsértették Ukrajna területi integritását és szuverenitását

− jelentette ki az amerikai tárcavezető.

Az MTI beszámolója szerint Lloyd Austin ígéretet tett, hogy az Egyesült Államok továbbra is biztosítja Ukrajnának a szükséges támogatást az Oroszországgal fennálló konfliktusban. Mint mondta, egyetlen harmadik országnak sincs joga megvétózni a NATO-tagságot, így Ukrajnának joga van külső beavatkozás nélkül döntenie jövőbeli külpolitikájáról.

A látogatásról az amerikai védelmi miniszter közösségi oldalán több bejegyzést is megosztott. Miután landolt az ukrán fővárosban, azt írta, azért utazott Ukrajnába, hogy támogassa az ország szuverenitását.

A tárcavezető Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozott, akit biztosította afelől, hogy az Egyesült Államok támogatja Ukrajna törekvéseit az európai integráció felé, és mindenben támogatja, ami ehhez szükséges.

A Pentagon közleménye szerint az amerikai védelmi miniszter három európai országban tett látogatást, Georgiában, Ukrajnában és Romániában. Az európai útja végén részt vesz a NATO védelmi minisztereinek konferenciáján Belgiumban.

Rovatok